In de eerste helft van 2023 deden 5 slachtoffers aangifte van oplichting tegen de Arnhemmer. 4 slachtoffers plaatsten een oproep op een website om een reparatie uit te laten voeren aan hun woning. De man reageerde op de oproepen en kwam bij de slachtoffers thuis om de klus in kaart te brengen. Het 5e slachtoffer was eigenaar van een chalet op het vakantiepark waar de man werkte als klusjesman. Zij spraken met elkaar af dat de man het chalet zou renoveren.
De man plande afspraken om de werkzaamheden te gaan uitvoeren en liet de slachtoffers een aanbetaling doen. Hij gaf aan dat de aanbetalingen nodig waren voor het aanschaffen van materialen en - in sommige gevallen - voor de huur van een steiger. De materialen werden echter in geen van de gevallen aangeschaft en de man kwam de afspraken niet na. Hij haalde het geld van de aanbetalingen (vaak dezelfde dag al) van de rekening en gaf het uit aan privézaken. Iedere keer als de slachtoffers om opheldering vroegen, hield de man de slachtoffers met uiteenlopende smoesjes en leugens aan het lijntje tot hij uiteindelijk niets meer van zich liet horen.
Oplichting en witwassen
De rechtbank oordeelt dat de man de slachtoffers heeft opgelicht. Door het ontvangen en beschikken over de aanbetalingen - die uit misdrijf afkomstig waren - maakte de man zich daarnaast schuldig aan witwassen.
Motief blijft onduidelijk
Volgens de rechtbank is de man schuldig aan ernstige delicten, waarbij hij slachtoffers in totaal ruim 15 duizend euro afhandig maakte. De man verklaarde tijdens zijn rechtszaak dat hij in een benarde situatie zat, maar legde niet uit waaruit die benarde situatie bestond. Er waren geen financiële problemen. Voor de rechtbank blijft onduidelijk waar de man al dit geld voor nodig had.
Geen taakstraf maar celstraf
Kijkend naar de ernst van de oplichtingen en de hoeveelheid hiervan, vindt de rechtbank de door de officier van justitie geëiste taakstraf niet passend. De rechtbank legt daarom de man een celstraf op van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Als de man binnen zijn proeftijd opnieuw in de fout gaat, moet hij de voorwaardelijke straf alsnog uitzitten.
Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan de 5 slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 16,5 duizend euro.