ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Arnhem voor een poging tot zware mishandeling, gevaarlijk rijgedrag en het voorhanden hebben van MDMA. De man krijgt een gevangenisstraf van 286 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk. Ook mag de man 18 maanden geen motorvoertuigen besturen.
De man achtervolgde op 8 september 2024 in Nijmegen met zijn bestelbus met hoge snelheid een personenauto. Hij ramde tijdens deze achtervolging de personenauto meerdere malen van achteren. Tijdens zijn rechtszaak verklaarde de man dat hij de auto achtervolgde, omdat hij drugs van de inzittenden wilde krijgen.
De rechtbank oordeelt dat de man door zijn handelen bewust het risico heeft genomen dat de bestuurder van de personenauto de controle over het stuur zou verliezen en dat een verkeersongeval, met zwaar lichamelijk letsel als gevolg, zou plaatsvinden. Er is daarom sprake van een poging tot zware mishandeling.
Gevaarlijk rijgedrag
Na het incident in Nijmegen reed de man richting Arnhem. De rechtbank oordeelt dat de man gevaarlijk rijgedrag heeft getoond door tijdens die rit onder andere met hoge snelheid te rijden, rechts in te halen, te bumperkleven en over de vluchtstrook te rijden. Naast het schenden van meerdere verkeersregels raakte de man ook twee medeweggebruikers waardoor zij schade aan de auto opliepen.
MDMA
Nadat de man was aangehouden door de politie, bleek tijdens de fouillering dat hij bijna 16 gram MDMA bij zich had. De rechtbank veroordeelt de man ook hiervoor.
Gevoelens van angst en onveiligheid
De rechtbank overweegt dat uit de getuigenverklaringen van omstanders blijkt dat het verkeersgedrag van de man bij hen heeft gezorgd voor onveilige gevoelens en angst. De rechtbank vindt dat sprake is van zeer ernstige delicten, waarmee de man niet alleen zijn eigen veiligheid, maar ook die van de overige verkeersdeelnemers in gevaar heeft gebracht.
Bijzondere voorwaarden
De rechtbank verbindt bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel zoals die door de reclassering zijn geadviseerd. Zo moet de man deelnemen aan een ambulante behandeling. Ook mag de man geen drugs- en alcohol gebruiken. De rechtbank vindt het van belang dat de man samen met de reclassering kan werken aan zijn verslavingsproblematiek.
Ook is als bijzondere voorwaarde opgelegd dat de man de schade met één van de slachtoffers moet afhandelen.