ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Arnhem voor een poging tot zware mishandeling van 2 politieagenten, het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van cannabis. De rechtbank legt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met daarbij een taakstraf van 240 uur, een rijontzegging voor 2 jaar en een geldboete van 500 euro. De 28-jarige man probeerde op 20 april 2019 op een motor tijdens een achtervolging door het centrum van Arnhem de politie af te schudden door met hoge snelheid ervan door te gaan. Daarbij stuurde hij met zijn motor op een smal fietspad plotseling in op de motoragent die hem probeerde in te halen.
Na een lange achtervolging - met overtreding van vele verkeersregels - reed de man tegen de motor van een andere agent aan en kwam ten val. De man maakte zich daarnaast schuldig aan het rijden zonder rijbewijs en onder invloed van cannabis. Hij verklaarde op zitting dat hij koste wat kost wilde ontkomen aan de politie, omdat hij niet gepakt wilde worden voor het rijden zonder rijbewijs. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij zich alleen om zichzelf heeft bekommerd en niet over de veiligheid van andere weggebruikers en van de agenten in functie.
Vrijspraak poging doodslag
De vraag is hoe het handelen van de man juridisch geduid dient te worden. De rechtbank oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat door de handelingen van de man een aanmerkelijke kans op de dood van de verbalisanten heeft bestaan. Daarom wordt de man vrijgesproken van een poging doodslag op de twee verbalisanten en volgt een veroordeling voor een poging zware mishandeling.
Positieve gedragsverandering
Uit de justitiële documentatie van de 28-jarige man blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. De rechtbank houdt ook rekening met het tijdsverloop in deze zaak. Daarnaast adviseerde de reclassering om geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf of bijzondere voorwaarden op te leggen, omdat er al sprake is van een lopend reclasseringstoezicht tot april 2022. Het is van belang dat dit doorloopt. De man heeft een positieve gedragsverandering ondergaan en staat open voor verdere hulp en steun in een vrijwillig kader. Hij woont begeleid, heeft een stabiele partnerrelatie en 2 kinderen, waarvoor hij een goed voorbeeld wil zijn en een zorgtaak heeft.
Smartengeld
De man moet 700 euro aan smartengeld aan 1 van de agenten betalen en een bedrag van ongeveer 3000 euro aan de politie voor de schade aan de motor. De in beslag genomen motor van de man wordt verbeurd verklaard.