ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 26-jarige Arnhemmer voor het plegen van ontucht met een zwaar demente vrouw op leeftijd. De man was werkzaam in een verpleeghuis in Elst. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Daarbij moet de man een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Ook krijgt de man een beroepsverbod voor 5 jaar.

Op 30 oktober 2022 hielp de man met de verzorging van patiënten. Hij was alleen op de kamer van een 83-jarige vrouw. Normaal gesproken wordt de verzorging van deze vrouw door 2 personen gedaan. Een collega vertrouwde het niet en liep de kamer in. Zij zag dat de vrouw in een ongewone en onnatuurlijke houding lag. Haar nachtjapon was omhooggeschoven en haar ontblote billen waren over de bedrand geschoven. De verzorgingshandelingen waren anders dan normaal. Zij zag verder dat de man - die bij de billen van de vrouw stond - snel zijn geslachtsdeel terug in zijn onderbroek stopte.

Verklaring man ongeloofwaardig

De man verklaarde dat hij de vrouw deels ontbloot had om de vrouw te kunnen verschonen. Hij had haar naar zich toe getrokken om haar beter te kunnen verzorgen. Volgens de man kreeg hij tijdens de verzorging van de vrouw plotseling een stekende jeuk aan zijn geslachtsdeel. Hij maakte 2 knoopjes van zijn broek los om te kunnen krabben.


De verklaring van de man bevestigde grotendeels het verhaal van de collega . Maar volgens de man trok zij verkeerde conclusies. De rechtbank vindt echter de verklaring van de collega betrouwbaar en volgt die. De verklaring van de man vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Het kan volgens de rechtbank niet anders dan dat de man met zijn handelingen een seksuele bedoeling had.

Misbruik van vertrouwen

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij misbruik maakte van de weerloosheid van de vrouw. Bovendien moeten mensen erop kunnen vertrouwen dat hun naasten in een verpleeghuis in goede handen zijn. De man heeft dit vertrouwen ernstig geschaad.

Andere straf dan eis

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Zo is in het verleden bij de man een vorm van autisme vastgesteld. Onderzoek toen wees uit dat de man de gevolgen van zijn handelen onvoldoende kan inschatten. De rechtbank komt daarom tot een andere straf.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en de rechtbank verbindt hieraan bijzondere voorwaarden. De man moet zich melden bij de reclassering en hij moet zich laten behandelen. Tot slot moet de man een schadevergoeding van bijna 500 euro betalen aan het slachtoffer.