ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Libanon voor een poging zware mishandeling van zijn toenmalige partner en het vernielen van een lamp. De man krijgt een gevangenisstraf van 352 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Verder legt de rechtbank de tbs-maatregel met voorwaarden op.


De man en zijn vriendin hadden in een hotel in Arnhem op 19 december 2021 een hoogoplopend conflict, waarbij de man zijn vriendin meerdere keren met zijn vuist in haar gezicht sloeg. Vervolgens trok hij een lampenkap van de fitting en sloeg hij daarmee in haar gezicht. Toen zij probeerde weg te komen, schopte hij haar. De man verliet na de mishandeling het hotel en liet zijn vriendin daar achter zonder hulp in te schakelen. De vrouw liep door de mishandeling onder meer een hersenschudding en een gebroken oogkas op. Zij verklaarde dat ze vreesde dat haar laatste uren waren geteld.

Poging zware mishandeling

De officier van justitie was van mening dat er sprake was van zware mishandeling. De rechtbank komt echter tot de conclusie dat dat op basis van de verstrekte medische informatie niet kan worden vastgesteld. Hoewel het slachtoffer behoorlijk letsel opliep, is de verstrekte medische informatie onvoldoende om haar verwondingen als zwaar lichamelijk letsel aan te merken. De rechtbank oordeelt op basis van dossierstukken dat niet vast is komen te staan dat medisch ingrijpen noodzakelijk is. Wel komt de rechtbank tot een bewezenverklaring van de poging tot zware mishandeling.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De psychiater en psycholoog concludeerden na onderzoek dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en dat zijn acties in verminderde mate aan hem toe te rekenen zijn. Door een persoonlijkheidsstoornis heeft hij minder controle over woede en agressieve impulsen. De rechtbank volgt het advies van de deskundigen. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf waarvan het onvoorwaardelijke deel gelijk is aan de duur dat de man al in voorarrest zat. De reden daarvan is dat de man kan worden opgenomen in een kliniek en daar met zijn behandeling kan beginnen. Daarnaast is een gedeelte van de gevangenisstraf voorwaardelijk opgelegd. Dit betekent dat de man de gevangenis weer in moet als hij opnieuw de fout in gaat.

Schadevergoeding

De vrouw heeft nog steeds last van de mishandeling. De rechtbank oordeelt dat de man een bedrag van ruim 1.000 euro aan schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer. Dit bedrag bestaat voor een groot deel uit smartengeld.