ARNHEM - In de ochtend van 8 juni worden bij twee horecagelegenheden in winkelcentrum Elderveld in Arnhem pakketten aangetroffen met elektriciteitsdraden eraan. Het blijken explosieven. Op camerabeelden zijn twee verdachten te zien die in de nacht bezig zijn de pakketjes te plaatsen. Tot een explosie komt het niet, maar dit was duidelijk wel de intentie. Waarschijnlijk werden verdachten gestoord door een man die zijn hond uitliet. “Los van de verwoesting die had kunnen ontstaan en de financiële schade, heeft dit incident voor heel veel angst en onzekerheid gezorgd bij de eigenaren van de snackbars en bij hun gezinsleden”, aldus de officier van justitie tijdens de rechtszitting tegen de twee verdachten in de Arnhemse rechtbank.
Het gebruik van explosieven is een groot maatschappelijk probleem. Recent was in de media te lezen dat inmiddels zelfs burenruzies met explosieven worden beslecht. Het is wachten op dodelijke slachtoffers die niets met welk conflict dan ook te maken hebben. Het had in deze zaak de man die zijn hond uitliet zomaar kunnen overkomen.”
Het OM eiste vandaag celstraffen, variërend van 30 maanden onvoorwaardelijk tot alleen voorwaardelijke celstraf (na aftrek van voorarrest). Wat op 8 juni mislukte, lukt op 9 juni overigens wel: er vond een explosie plaats in het winkelcentrum. Volgens de officier is het denkbaar dat nadat deze verdachten in de ochtend van 8 juni hebben gefaald, er anderen zijn ingehuurd om de klus wel te klaren. Hij schetste dat het eenvoudig lijkt om dit soort aanslagen te laten plegen: “Omdat er groepen jongeren zijn die zich ervoor lenen dit te doen voor een paar centen: ‘Slachtoffer? Ken ik niet. Boeien’. Een stevige straf(eis) tegen de uitvoerders van dit soort aanslagen kan dienen als middel tegen deze explosieven-terreur.”
De ene 19-jarige verdachte uit Hoofddorp bekende bij de politie dat hij de explosieven heeft geplaatst en dat het de bedoeling was deze te laten ontploffen. Hij verklaarde dat hij hier 500 euro voor zou krijgen. Zijn DNA werd op de pakketten aangetroffen. Ook de andere verdachte, tevens 19 en ook uit Hoofddorp, liet zijn DNA achter. Maar hij stelde niets met de explosieven te maken te hebben. Zijn verklaring is volgens het OM wisselend en leugenachtig. Hij zou in Turkije zijn geweest. Hij zou zijn auto, met de telefoon er nog in, hebben uitgeleend, hij zou niet zo moeilijk zijn in het delen van de ontgrendelingscode van de telefoon. De officier van justitie achtte de ontkennende verklaring volstrekt ongeloofwaardig: “Deze verdachten waren samen toen de explosieven werden geplaatst. Dit volgt onder andere uit de gegevens van telefoonmasten.” De verdachte wil niet uitleggen hoe het kan dat zijn telefoon gebruikt is die nacht, wie de code van de telefoon kende of zijn auto heeft geleend.” Zijn verklaring dat het DNA via andere voorwerpen in zijn auto op de explosieven terecht is gekomen acht het OM onaannemelijk.
Beide mannen worden verdacht van een poging tot het tot stand brengen van een explosie. Daarnaast is sprake van bedreiging met een misdrijf tegen het leven en bedreiging met brandstichting. Het Openbaar Ministerie eist 30 maanden gevangenisstraf tegen de verdachte die ontkent. Dat hij geen verantwoording neemt voor zijn gedrag werkt tegen hem. De officier sprak van een pro-criminele houding. Tegen de 19-jarige die zijn betrokkenheid bekende en tot op zekere hoogte openheid van zaken gaf, eiste het OM een gevangenisstraf van 609 dagen waarvan 365 voorwaardelijk. Hij hoeft na aftrek van het voorarrest niet terug de cel in. Voor het voorwaardelijk deel geldt een proeftijd van 2 jaar. De officier liet weten dat hij voldoende kansen zag voor deze verdachte om zijn leven weer op de rit te krijgen.
Tegen een derde verdachte, ook 19 jaar (maar ten tijde van het delict nog minderjarig), eiste het OM voor betrokkenheid bij dezelfde feiten onvoorwaardelijke jeugddetentie ter hoogte van het aantal dagen van het voorarrest (240) en daarnaast een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden. Ook hij hoeft dus niet terug de cel in als het aan het OM ligt. De zitting van deze derde verdachte vond achter gesloten deuren plaats. De uitspraak is over twee weken.