Op 26 januari 2021 deed de ex-partner van de man aangifte tegen hem van mishandeling en bedreiging met een vuurwapen. Zij verklaarde zowel die dag als eerder in hun relatie door de man te zijn mishandeld. Ook stelde ze dat zij bij de man eerder 2 vuurwapens had gezien. Met 1 vuurwapen zou hij haar op een eerder moment bedreigd hebben door dit tegen haar hoofd te zetten. Ook zou de man haar de dag ervoor een foto hebben gestuurd waarop munitie te zien was.
Wapen en munitie gevonden
Naar aanleiding van de informatie van de vrouw ging de politie naar de woning waar de man op dat moment stond ingeschreven. De politie doorzocht vervolgens de woning en de bijbehorende berging. In de berging van deze woning vond de politie een vuurwapen en munitie.
Doorzoeking woning rechtmatig
Volgens de advocaat van de man had de politie de woning onrechtmatig doorzocht, omdat de verdenking dat daar wapens lagen volgens haar onvoldoende was. De rechtbank oordeelt echter dat de informatie uit de aangifte van de vrouw voldoende was om de woning te mogen doorzoeken. Dat de politie voor de doorzoeking op dat moment geen schriftelijke machtiging had, vindt de rechtbank geen vormverzuim. Volgens de rechtbank was sprake van een situatie waarin ter voorkoming van ernstig en onmiddellijk gevaar de politie de woning direct moest kunnen binnentreden.
Veroordeeld voor verboden wapenbezit
De rechtbank vindt bewezen dat de man een tot vuurwapen omgebouwd gaspistool en 11 daarbij passende 9 millimeter knalpatronen in zijn bezit had. Daarnaast had de man 153 kogelpatronen van andere kalibers in bezit. Het ongecontroleerde bezit van dit wapen en deze munitie is een gevaar voor de maatschappelijke veiligheid en de veiligheid van personen. De man nam bij de politie en tijdens de zitting geen verantwoordelijkheid voor zijn handelen. Kijkend naar de ernst van het feit en de maatschappelijke gevolgen daarvan vindt de rechtbank alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf in dit geval passend. De rechtbank legt aan de man daarom een gevangenisstraf van 5 maanden op. Hierop wordt de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten in mindering gebracht.
Vrijspraak voor overige verdenkingen
De rechtbank vindt niet bewezen dat de man zijn ex-partner heeft mishandeld en bedreigd. Voor de mishandelingen is niet genoeg bewijs aanwezig in het dossier. Naast de vrouw verklaarden haar broertje en moeder weliswaar ook over de mishandelingen, maar de politie hoorde de vrouw en haar familieleden in elkaars aanwezigheid. Hierdoor kan het mogelijk zo zijn dat de verklaringen zijn beïnvloed of op elkaar zijn afgestemd. Dat maakt de getuigenverklaringen onvoldoende betrouwbaar om te gebruiken voor het bewijs van de mishandelingen.
Voor de bedreiging met het vuurwapen geldt dat de vrouw de enige is die hierover heeft verklaard. Het versturen van de foto waarop linksonder drie kogels zichtbaar zijn, vindt de rechtbank geen strafbare bedreiging. De nadruk ligt bij deze foto, waarop nog tal van andere dingen zichtbaar zijn, niet op de kogels en de man heeft hier verder ook geen bedreigende tekst bij gestuurd. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van zowel de mishandelingen als de bedreigingen.
De rechtbank spreekt de man ook vrij van het bezit van verdovende middelen. Uit het dossier blijkt wel dat er behoorlijke hoeveelheden verdovende middelen door het laboratorium zijn onderzocht, maar er blijkt niet uit welke middelen in welke woning op welke plek en op welk moment zijn aangetroffen. De rechtbank vindt dan ook niet bewezen dat de man deze drugs in zijn bezit had.