ARNHEM - De rechtbank Oost-Brabant heeft 3 mannen uit Colombia veroordeeld voor het produceren van drugs in een groot, professioneel opgezet drugslab in Arnhem. Een 28-jarige man en een 39-jarige man krijgen beiden 4 jaar gevangenisstraf. Een 35-jarige verdachte krijgt 5 jaar gevangenisstraf.

De politie deed in april 2021 een inval in een groot bedrijvencomplex aan de Meijnerswijk in Arnhem. In een van de ruimtes bevond zich een gipswand waar, achter een verborgen en goed geïsoleerde doorgang, een geheime ingang zat. De politie vond een groot en professioneel opgezet drugslaboratorium met 8 ruimtes waarin op zeer grote schaal metamfetamine (ook wel crystal meth) werd geproduceerd.

In het pand vond de politie 622,2 kilo metamfetamine met een straatwaarde van 42 miljoen euro en grote hoeveelheden van allerlei stoffen die gebruikt worden bij de productie van crystal meth. In het complex was een leefruimte met 3 afzonderlijke slaapplaatsen en een keuken die zo was ingericht dat de bewoners er enige tijd konden verblijven.

Tijdens de politie-inval had een 35-jarige man uit Colombia zich boven het systeemplafond verscholen. Hij is door het plafond naar beneden gevallen en werd toen aangehouden. Een 39-jarige man en een 28 jarige man, beiden ook uit Colombia, zijn ten tijde van de inval naar het dak gevlucht. Daar hebben zij zich de hele nacht en de volgende dag verscholen. Vervolgens werden ook zij door de politie aangehouden.

Verdachten
Zowel de 39-jarige verdachte als de 28-jarige verdachte hebben tenminste 5 dagen in het drugslab grote hoeveelheden metamfetamine geproduceerd. Naar het oordeel van de rechtbank hebben zij bewust medewerking verleend aan het productieproces en hiermee de volksgezondheid in gevaar gebracht.

De 35-jarige verdachte heeft zeker 2 maanden in het drugslab gewerkt. Tijdens een week in april 2021 vond deze productie in vereniging met de 2 medeverdachten plaats. Hij was ook degene die directe contacten onderhield met belangrijke contacten van het drugslaboratorium.

Verwoestende drug
Crystal meth is voor de volksgezondheid wellicht de meest gevaarlijke drug die momenteel op de markt wordt gebracht. Het werkt bijzonder verslavend en heeft op de gebruiker een bijna verwoestende uitwerking. Daarnaast zorgt het productieproces vaak voor milieuschade vanwege de vele illegale lozingen van afvalstoffen.

Volgens de rechtbank is één van de verdachten met geen ander doel dan het produceren van crystal meth naar Nederland gekomen. Zo blijkt uit het dossier onder meer dat aan hem kennelijk duizenden euro’s zijn geleend voor de reis naar Nederland door de (onbekend gebleven) personen die het lab hebben opgezet.

Gevangenisstraffen
Het leven in Colombia was voor de verdachten wellicht niet altijd makkelijk waardoor de verleiding groot was om (voor Colombiaanse begrippen) veel geld deze werkzaamheden in Nederland uit te voeren. Hoe dan ook, dat is, naar het oordeel van de rechtbank, geen excuus voor het plegen van deze feiten.

Vanwege het gevaar en de schade die het gebruik en de productie van deze drugs veroorzaken in de maatschappij is de rechtbank van oordeel dat een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd moet worden. Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat 2 verdachten, als vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf in Nederland, niet in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de detentieomstandigheden voor de verdachten meer ingrijpend zullen zijn dan voor een gemiddelde Nederlandse gedetineerde onder andere omdat de verdachten geen Nederlands spreken.

Al met al legt de rechtbank zowel aan de 28-jarige verdachte als aan de 39-jarige verdachte een gevangenisstraf op voor de duur van 4 jaar. De 35-jarige verdachte krijgt een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar.