ARNHEM - De rechtbank veroordeelt 3 mannen voor verschillende (gewelds)delicten bij een illegaal bunkerfeest in Arnhem. Een 31-jarige man uit Hapert krijgt een celstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een 34-jarige man uit Leersum wordt veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een 36-jarige man uit Leiden verzette zich bij zijn aanhouding. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 dagen.


Op 1 januari 2021 zat Nederland middenin de COVID-19 pandemie en de daarbij behorende maatregelen. Toch besloot een groep personen om tijdens de oudjaarsnacht een illegaal feest te organiseren in een bunker in Arnhem. Nadat de politie arriveerde sloeg de feestelijke sfeer om en keerden enkele feestgangers zich tegen de politie. Zij gooiden onder andere met stenen en flessen naar hen. Daarbij raakten een aantal agenten (zwaar) gewond.


De 3 mannen gaven aan dat zij onderdeel waren van de groep met feestgangers, maar ontkenden de personen te zijn geweest die stenen en andere voorwerpen gooiden. Op basis van de verklaringen van de agenten stelt de rechtbank echter vast dat de man uit Leersum en de man uit Hapert met stenen en andere objecten gooiden.

Veroordeling zware mishandeling en belediging

De man uit Leersum gooide met een steen en raakte hierbij een agent in het gezicht. De man is hierdoor schuldig aan zware mishandeling van een politieagent. Daarnaast beledigde hij meerdere politieagenten. Aan het voorwaardelijke deel van de straf zit een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een schadevergoeding van ruim 12 duizend euro betalen aan de betreffende agent.

Veroordeling pogingen zware mishandeling, belediging en wederspannigheid

De man uit Hapert gooide een steen tegen het hoofd van een agent en maakte zich hiermee schuldig aan een poging tot zware mishandeling. Ook is hij schuldig aan het medeplegen van een poging tot zware mishandeling van een andere agent. Hij gooide samen met een andere man met stenen naar de agent en raakte de agent met een groot object op de borst. Verder maakte de man zich schuldig aan belediging van enkele politieagenten en verzette hij zich tegen zijn aanhouding. Aan het voorwaardelijk deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man schadevergoedingen van ruim 3 duizend euro en 900 euro betalen aan de politieagenten.

Vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs, veroordeling verzet bij aanhouding

De rechtbank spreekt de man uit Leiden vrij van het plegen van de geweldsmisdrijven tegen de agenten en het beledigen van de agenten wegens het ontbreken van voldoende bewijs. De Leidenaar verzette zich wel tegen zijn aanhouding. Hiervoor wordt de man veroordeeld. De rechtbank legt aan hem een gevangenisstraf op van 3 dagen.