ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 18-jarige man uit Amsterdam en twee 19-jarige mannen uit Hoofddorp tot gevangenisstraffen voor het plaatsen van explosieven bij twee horecagelegenheden in winkelcentrum Elderveld in Arnhem.
In de nacht van 8 juni 2023 reden de mannen uit Hoofddorp naar Arnhem. In winkelcentrum Elderveld plaatsten zij bij twee horecagelegenheden pakketten met explosieven. Ze probeerden de explosieven te laten ontploffen, maar dat lukte niet. Ze lieten vervolgens de pakketten bij de horecagelegenheden achter. De kartonnen pakketten waren met zwart tape omwikkeld. Uit de pakketten stak een lang zwart snoer. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onderzocht de pakketten en bracht deze gecontroleerd op een veilige plaats tot ontploffing. Als de explosieven zonder tussenkomst van de EOD waren ontploft op de plaatsen waar deze waren achtergelaten, dan waren in ieder geval de winkelruiten gesneuveld.
Bekennende verklaring
Tijdens het opsporingsonderzoek maakte de politie onder meer gebruik van camerabeelden, telefoongegevens en DNA-sporen. Verder legde één van de Hoofddorpers een bekennende verklaring af. De andere twee mannen hulden zich in stilzwijgen. Volgens de rechtbank is bij alle drie mannen bewezen dat zij schuldig zijn aan een poging tot het tot stand brengen van een ontploffing waardoor gevaar voor goederen ontstond, het treffen van voorbereidingshandelingen daarvoor en bedreiging met brandstichting tegenover de eigenaren van de horecagelegenheden.
Strafbepaling
De rechtbank veroordeelt de man die een bekennende verklaring afgelegde tot een gevangenisstraf van 614 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank legt de destijds minderjarige man een jeugddetentie op van 614 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Aan de voorwaardelijke straffen van beiden zijn bijzondere voorwaarden verbonden. De derde man krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De tijd die de mannen al in voorarrest hebben doorgebracht wordt hierop in mindering gebracht.
Schadevergoeding niet-ontvankelijk
Tot slot diende één van de horecaeigenaren een vordering tot schadevergoeding in, omdat zijn zaak op last van de burgemeester twee weken dicht moest blijven. De rechtbank verklaart de benadeelde partij niet-ontvankelijk in zijn vordering, omdat deze onvoldoende is onderbouwd.