Op 23 maart 2021 trof de politie in een pand in Culemborg een hennepkwekerij aan. In het pand stonden in totaal 859 hennepplanten en 2160 hennepstekken. Het huurcontract van het pand stond op naam van de 34-jarige man. De 62-jarige man bleek als contactpersoon op het huurcontract te staan. De 40-jarige en de 36-jarige mannen zijn rond het pand gezien door politie. Uit tapgesprekken bleek dat de 62-jarige en 40-jarige mannen met elkaar spraken over de opbouw van de hennepkwekerij, de dekmantel en de problemen die bij de opbouw opkwamen.
In een woning in Zevenaar trof de politie een hennepstekkerij aan met daarin 4317 hennepstekken. De woning was van de 65-jarige man. De zoon van de Velpenaar - de 36-jarige man uit Arnhem - en de 40-jarige man uit Arnhem hield de politie in de hennepstekkerij aan. Ook in een appartement in de Beekstraat in Arnhem trof de politie een hennepstekkerij aan. De 40-jarige en 36-jarige Arnhemmers bekenden dat deze hennepstekkerij van hen was. In de hennepstekkerij waren 187 moederplanten aanwezig, waarvan de 40-jarige en 36-jarige mannen scheuten sneden.
Veroordeling en vrijspraak
De 34-jarige man uit Nijmegen wordt vrijgesproken voor het medeplegen van het telen van hennep in Culemborg, omdat de rechtbank vindt dat onvoldoende uit het dossier blijkt dat er sprake was van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking. Hij wordt wel veroordeeld voor medeplichtigheid. De 62-jarige man uit Nijmegen, en de 40-jarige en 36-jarige mannen uit Arnhem worden veroordeeld voor het medeplegen van het telen van hennep. De 40-jarige en de 36-jarige mannen worden daarnaast veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de hennepstekkerijen in Zevenaar en Arnhem. Ook de 65-jarige man uit Velp wordt veroordeeld voor zijn betrokkenheid in de hennepstekkerij in zijn woning in Zevenaar.
Hennepteelt en uitvoer van hennep
Uit tapgesprekken bleek dat de 62-jarige en 34-jarige Nijmegenaren en de 40-jarige Arnhemmer zich bezighielden met het handelen in hennep en het leveren van hennep aan coffeeshops. Daarbij is ook de auto van de 62-jarige een aantal keer gezien in de omgeving van coffeeshops in Nijmegen. Uit tapgesprekken bleek dat de 39-jarige vrouw geld en hennep aannam van de 62-jarige man.
Uit tapgesprekken en mastgegevens van de telefoon van de 62-jarige man bleek dat hij sprak over het wegbrengen van hennep, waarna hij over de grens met Duitsland reed. De rechtbank vindt het bewezen dat de man zich schuldig maakte aan de uitvoer van hennep.
Witwassen en aanwezig hebben hennep
De 62-jarige man uit Nijmegen deed daarnaast contante stortingen en opnamen op en van zijn bankrekening. Ook gaf hij grote contante geldbedragen uit, onder meer aan het permanente verblijf in een hotel. De Nijmegenaar had geen legale inkomsten of vermogen. De rechtbank veroordeelt de man voor witwassen.
De 40-jarige man uit Arnhem is op 5 november 2020 aangehouden in een auto. In de auto bevond zich een hoeveelheid hennep. In een schoudertas zat een groot contant geldbedrag. De rechtbank vindt de verklaring van de man over de herkomst van het geld, niet verifieerbaar. Het kan niet anders dan dat het geld afkomstig is van misdrijf en dat de man dit ook wist. De man wordt veroordeeld voor het aanwezig hebben van hennep en het witwassen van het geldbedrag.
Straffen
De rechtbank veroordeelt de 62-jarige man en de 40-jarige man beiden tot een gevangenisstraf van 12 maanden. Daarnaast legt de rechtbank aan de 62-jarige man een geldboete op van 50.000 euro. De 40-jarige man moet een bedrag van ruim 19.000 euro aan de Staat betalen ter ontneming van het criminele voordeel.
De rechtbank legt aan de 36-jarige man uit Arnhem een gevangenisstraf op van 180 dagen, waarvan 175 dagen voorwaardelijk. Daarvoor geldt een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden. Deze bestaan uit een meldplicht, een behandeling en controle op alcohol en drugs. Daarbij moet de man een taakstraf van 240 uur uitvoeren.
De rechtbank veroordeelt de 34-jarige man uit Nijmegen en de 65-jarige man uit Velp beiden tot een taakstraf van 120 uur. De 39-jarige vrouw uit Nijmegen krijgt voor haar betrokkenheid een taakstraf van 40 uur.
Benadeelde partij
Door de verhuurder van het Arnhemse pand waarin een hennepstekkerij zat, is om schadevergoeding gevraagd. Uit een vaststellingsovereenkomst bleek dat er geen overeenstemming was over hoe de schade was ontstaan, nu er ook lekkage in de woning erboven was. De rechtbank vindt de schadevordering onvoldoende onderbouwd en verklaart de benadeelde partij niet-ontvankelijk in haar vordering.