Bij een doorzoeking in zeecontainers op een bedrijventerrein in Spankeren trof de politie grote hoeveelheden chemicaliën aan die voor de productie van amfetamine en MDMA geschikt zijn. De zeecontainers bleken op naam te staan van een katvanger, die geen verdachte is in deze strafzaak. Door de politie werd gezien dat diverse klanten chemicaliën kwamen afhalen. De man uit Velp laadde de chemicaliën in de voertuigen van de afnemers.
Een Duits bedrijf leverde de chemicaliën vanuit Duitsland naar het bedrijf gevestigd in de zeecontainers. Achter dit bedrijf bleek de 40-jarige man uit Heteren te zitten. Hij bleek ook de contactpersoon te zijn op de huurovereenkomst van de zeecontainers. In een aangetroffen laptop in de woning van de man vond de politie een kasboek met betrekking tot de inkoop van de chemicaliën, waarin met versluierde taal werd gesproken. In de laptop stonden zoekopdrachten naar chemicaliën en een tableteermachine. Dat de man niet wist dat de chemicaliën geschikt waren voor de productie van synthetische drugs, vindt de rechtbank niet geloofwaardig.
Lab in Odoornerveen
Op 10 april 2019 trof de politie in Odoornerveen (Drenthe) een drugslab aan. In het drugslab stonden enkele jerrycans die eerder bij de zeecontainers in Spankeren waren gemarkeerd door de politie. Ook lagen er diverse chemicaliën, materialen en hulpmiddelen in het drugslab. Uit tapgesprekken bleek dat de 36-jarige man en de 39-jarige man materialen/ hulpmiddelen voor het lab bestelden. Bij het terugkijken van camerabeelden zag de politie de 39-jarige man uit Arnhem op met 2 andere mannen die later in het lab werd aangehouden. De rechtbank vond het verweer van de man uit Arnhem dat hij wel in de gang van de loods was geweest - maar niet wist dat er zich in een ruimte daarnaast een lab bevond - ongeloofwaardig.
Verschillende rollen
Het trio had allemaal een eigen rol in het geheel. De rechtbank houdt in grote mate rekening met het tijdsverloop en het overschrijden van de redelijke termijn.
De rechtbank legt de 40-jarige man daarom een gevangenisstraf op van 36 maanden. De man had bij de groothandel in chemicaliën een faciliterende en organiserende rol. De rechtbank weegt dit zwaar mee.
Aan de 36-jarige man legt de rechtbank een celstraf op van 15 maanden. De man is schuldig aan voorbereidingshandelingen voor de productie van amfetamine. . De rechtbank weegt daarbij zwaar mee dat de man op grote schaal hand- en spandiensten verrichte voor een ware groothandel in chemicaliën.
De 39-jarige man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en moet daarbij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.