ARNHEM - Jarenlang wist hij onder de radar te blijven en op die manier bouwde hij een betrouwbare status op als ondergrondse bankier voor criminele netwerken. Zijn autogarage gold daarnaast als dekmantel voor een internationaal drugsnetwerk. Vandaag hoorde een 65-jarige verdachte uit de gemeente West Betuwe een gevangenisstraf van 13 jaar tegen zich geëist. Het OM verdenkt de man er onder meer van dat hij in drie jaar tijd (tussen maart 2020 en maart 2023) handelde in grote partijen cocaïne van en naar Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.


Het gaat daarbij om ruim 400 kilo cocaïne verdeeld over 16 transporten. Uit onderschepte chats komt een beeld naar voren van een langere samenwerking in verdovende middelen. Dat valt op te maken uit het feit dat de personen achter de SKY ECC- en encrochat-accounts elkaar goed kennen en er weinig woorden nodig zijn om de handel en wandel onderling te regelen. “Verdachte genoot daarbij groot vertrouwen onder de mensen met wie hij samenwerkte”, aldus de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem.

Het OM over deze 65-jarige verdachte uit de gemeente West-Betuwe: “In zijn goed afgeschermde autogarage werden onder meer geld- en drugstransporten in auto’s geladen, verborgen ruimtes ingebouwd en crypto-telefoons voor mensen geregeld. Hier vonden ook criminele ontmoetingen plaats.”

In het bedrijf van verdachte en in de aangrenzende woning en appartementen wordt tijdens de klapdag in maart 2023 in totaal meer dan een miljoen euro contant geld gevonden. De West-Betuwnaar wordt naast het regelen van de internationale drugstransporten ook verdacht van het witwassen van grote geldbedragen: namelijk van ruim 4.7 miljoen euro, een miljoen Britse pond, 10 miljoen kronen en (ongeveer) 101 pakketten contant geld.

Een aanzienlijk deel van het bewijs is verzameld door cryptocommunicatie te ontsleutelen. De officier van justitie: “De accounts hadden geen ‘vaste’ gebruiker, maar werden wisselend door leden van de groep gebruikt. Uit de inhoud van de chatberichten kan worden opgemaakt dat de criminele handelingen plaatsvonden uit naam van de hoofdpersoon, die schuil gaat achter de naam Boer/Farmer; het gaat hier om de bijnaam van verdachte.”

Tot slot verdenkt het OM de man, samen met één van de andere verdachten, van het helen in gestolen goederen. Tijdens de zoekingen op drie locaties werden gestolen auto-onderdelen gevonden van 163 gestolen voertuigen, die in de afgelopen 13 jaar waren ontvreemd in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Het gaat daarbij onder meer om ECU’s (Electronic Control Units), motorblokken, navigatiesystemen en versnellingsbakken.

Naast de gevangenisstraf vordert het OM een ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van 3.195.781 euro tegen de hoofdverdachte in deze strafzaak.

In dit proces staan in totaal zes verdachten terecht. Onder hen onder meer de vriendin, de schoonzoon en twee (oud-)medewerkers van de garage van de hoofdverdachte. Tegen de 37-jarige vrouw eiste het OM vandaag een gevangenisstraf van 7 jaar en vorderde een ontneming van 1.473.056 euro. Ze wordt verdacht van het medeplegen van witwassen en de internationale drugshandel.

Op 22 november vorig jaar was een eerste inhoudelijke behandeling in deze zaak. Het OM eiste vier jaar tegen een verdachte voor zijn rol in het geheel. Hij was als monteur in dienst bij het bedrijf van de hoofdverdachte en heelde in de gestolen auto-onderdelen. Op 10, 11, 27 februari en 12 maart staan de overige verdachten voor de rechter.