De verdachte was samen met de twee andere medeverdachten volgens het OM betrokken bij ten minste zes hennepkwekerijen, die voornamelijk werden gevonden in woningen in de regio Arnhem. Daarnaast organiseerde hij twee transporten van kilo’s hennep naar Duitsland en dealde hij samen met zijn partner cocaïne vanuit zijn woning, en handelde hij zonder vergunning in het illegale medicijnen Kamagra. Bij dit laatste zou de verdachte zijn minderjarige kleindochter ook hebben betrokken.
Verder wordt hij samen met zijn partner verdachte van witwassen. De Arnhemmer staat in de media en lokaal ook wel bekend als ‘opa Jack’. In het verleden is hij vaker in aanraking gekomen met politie en justitie voor soortgelijke delicten.
Uit uitgebreid onderzoek (dat onder meer bestond uit het observeren van de woning van verdachte en het afluisteren van gesprekken in zijn woning) komt een beeld naar voren van een goed lopende handel met een continu bedrijfsproces. “Dit was niet zomaar een hennepzaakje, dit was een bedrijf met als doel het zo efficiënt mogelijk produceren van tientallen kilo’s hennep”, zei de officier van justitie in zijn requisitoir.
Zo wordt op 5 maart 2021 in de woning van deze hoofdverdachte gepraat over een plantage in Herwen: ‘Het waren mooie planten. Waren niet te groot, staat helemaal vol. (…). Het gaat om 240 stuks. Niet zo veel en niet zo groot, maar wel heel mooi en helemaal vol.’ Ruim twee weken later wordt de kwekerij ontdekt en ontmanteld. In het huis worden ongeveer 230 potten (waar vermoedelijk de hennepplanten in hadden gestaan) en hennepresten gevonden.
De officier van justitie tegen de rechtbank: “Heel vaak heb ik rechters, maar ook advocaten in hennepzaken horen verzuchten dat alleen de bewoners van driehoog-achter met een plantage thuis worden gepakt en vervolgd. ‘Waarom geen onderzoek naar de werkelijke bazen en de organisatie achter de hennepteelt?’ Deze keer dus wel. U heeft kunnen zien dat er alleen door middel van een langdurig onderzoek een zeer actieve henneporganisatie kon worden blootgelegd.”
Het OM heeft tegen deze verdachte 4 jaar geëist gezien diens rol binnen de organisatie en de ernst, omvang en hoeveelheid strafbare feiten die hij heeft gepleegd. Daarnaast vorderde het OM een bedrag van 165.000 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel van de verdachte.
Deze maand staan in dit megaproces in totaal vijftien verdachten voor de rechter. Gisteren eiste het OM 2 jaar tegen een andere hoofdverdachte, een 33-jarige man uit Zevenaar. Morgen moet de partner van deze verdachte zich komen verantwoorden voor de rechtbank. Volgende week woensdag staat een derde hoofdverdachte in Zutphen voor de rechter en donderdag twee uitvoerders. Later volgen andere zittingen waarbij de bewoners van de verschillende locaties moeten voorkomen.