De man reed op 19 februari 2022 op een 80 kilometerweg in Beek. Hij kwam met zijn auto in de middenberm terecht. Aan het einde van de middenberm reed hij over de verhoogde middengeleider. Hij raakte een verkeersbord en verloor de sidebar van zijn auto. Vervolgens reed de man in een vloeiende lijn naar de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer. Het slachtoffer week nog uit naar rechts om een aanrijding te voorkomen, maar dit lukte niet meer.
Doodslag
De man zei dat hij geen zelfmoord wilde plegen, maar kon niet verklaren waarom het ongeval dan wel was gebeurd. Volgens de rechtbank bevat het procesdossier meerdere bewijsmiddelen dat hij wel zelfmoord wilde plegen. De rechtbank oordeelt dat de man een zelfmoordpoging deed door het ongeval te veroorzaken en kwalificeert zijn handelen als doodslag.
Vrijspraak van rijden onder invloed
De man werd ook verdacht van rijden onder invloed van alcohol, maar de rechtbank spreekt hem hiervan vrij. Het NFI-rapport waarin zijn bloedalcoholconcentratie werd berekend, is te onduidelijk. Bovendien is het bloedmonster twee keer buiten de vriezer vervoerd. Eén van die keren duurde ongeveer veertig minuten. Daardoor kan de rechtbank niet meer met voldoende zekerheid vaststellen hoeveel alcohol er in het bloed van de man zat.
Onvoorwaardelijke celstraf
De man krijgt inmiddels hulp voor al zijn problemen. Daarom vonden zijn advocaat en de reclassering dat de man geen lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf moest krijgen. Dan zou die hulp namelijk weer stoppen. De rechtbank is het daar niet mee eens. De man beroofde iemand van het leven. Daarmee bracht hij de nabestaanden van het slachtoffer groot verdriet en onherstelbaar gemis toe. Dit blijkt ook uit de slachtofferverklaring van de zoon van het slachtoffer die de officier van justitie op de zitting heeft voorgelezen. Een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf is de enige passende reactie op het beëindigen van iemands leven.
Daarom krijgt de man een gevangenisstraf van 5 jaar. Dit is korter dan de 6 jaar die de officier van justitie had geëist. Dit komt omdat de rechtbank in grotere mate rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van de man.
Tot slot mag de man 10 jaar geen motorrijtuigen besturen. Dit verbod gaat in nadat de man zijn celstraf heeft uitgezeten.