De man stond terecht voor een woningoverval in de vroege ochtend van 7 september 2021 aan de Biedelselaan in Velp. De vrouw was net weduwe geworden en dacht dat de man, die keurig gekleed voor de deur stond, de crematie kwam regelen.
Volgens de verklaring van het slachtoffer riep de man meteen nadat hij binnen gelaten was om geld, greep haar bij de keel, werkte haar naar de grond en trok haar mee naar de slaapkamer. Daar kreeg de vrouw een tie-wrap om haar hand. De overvaller vindt op aanwijzingen van de vrouw een geldkistje en haalt hier in totaal 10.000 euro, Zwitserse franken ter waarde van 1300 euro, paspoorten en bankpassen uit.
Nadat de overvaller de vrouw heeft opgesloten in een kamer, vertrekt hij met de buit. Een getuige ziet de vrouw voor het raam staan en hoort haar om hulp roepen.
De verdachte heeft in de verhoren het verhaal afgezwakt. Hij zou in de veronderstelling zijn dat de vrouw al veel langer weduwe was. De officier stelde in zijn requisitoir dat de verdachte heel goed wist dat hij een weerloos slachtoffer zou treffen. De nette kleding die verdachte droeg, was bedoeld om geen argwaan te wekken en makkelijk binnen te komen.
Hoewel de verdachte het geweld bagatelliseert, ziet de officier hiervoor – buiten de betrouwbare verklaring van het slachtoffer - voldoende ondersteunend bewijs. Hij wees in dit kader op de tie-wrap om de pols van de vrouw, waarop ook DNA van de verdachte is gevonden. ‘Verdachte heeft zich geen moment bekommerd om het lot van mevrouw en heeft haar alleen en ontredderd achtergelaten. Deur op slot en wegwezen.’
De officier van justitie benadrukte in zijn requisitoir de enorme impact die de overval op de vrouw heeft gehad. ‘Midden in de rouw om haar overleden man, is mevrouw groot onrecht aangedaan. Haar gevoel van veiligheid en het vertrouwen in mensen is haar keihard ontnomen. Nog diezelfde dag is zij vertrokken uit haar woning. Zij durfde er geen dag langer meer te wonen.’
Verdachte heeft geen openheid van zaken willen geven over waar het geld gebleven is. Ook wijst hij naar een tipgever, van wie hij de naam niet wil noemen. De rekent de officier van justitie hem zwaar aan.
Bij de bepaling van de strafmaat houdt de officier van justitie rekening met het forse strafblad van de verdachte, die ten tijde van de overval pas enkele maanden weer op vrije voeten was. Alles overwegend vindt het OM zes jaar gevangenisstraf passend.