De verdachte rekruteerde de vrouw eind 2022. Daarbij werd welbewust iemand gezocht die kwetsbaar was en bereid was danwel gedwongen zou kunnen worden tot verregaande handelingen. Vanaf maart 2023 verschafte verdachte haar een onderkomen en een werkplek. Vervolgens bepaalde de Arnhemmer wat voor content er gemaakt moest worden, ook wanneer zij dat niet wilde. Hij bewerkte de video’s en postte ze op de platformen en onderhield het ‘fancontact’ op de accounts, waarvan hij de wachtwoorden en 2-stapsverificatie beheerde. Het slachtoffer kon die accounts slechts benaderen nadat zij daarvoor toestemming had van verdachte.
Kern in zaken als deze is volgens het OM of de vrouw uit eigen vrijheid handelde en of zij zonder toedoen en bemoeienis van verdachte ook op deze manier in de ‘adult industry’ werkzaam zou zijn geweest. De officier van justitie: “Wat mij betreft is het antwoord hierop: nee. Beperking van de keuzevrijheid van het slachtoffer is voldoende om het gedwongen karakter van haar sekswerk aan te nemen. Webcamwerk is een kwetsbaar beroep. De lichamelijke integriteit is in het geding als iemand, deels of volledig, het zelfbeschikkingsrecht over zijn of haar lichaam kwijtraakt.”
Daarnaast is het slachtoffer misleid en is er misbruik gemaakt van haar kwetsbaarheid. Ook paste verdachte meermaals geweld toe. Daar bovenop komt dat verdachte geld verdiende met de uitbuiting van zijn slachtoffer. Het OM: “Dat het de bedoeling was hier geld mee te verdienen, is helder. Hoe het geld verdeeld werd, was voor het slachtoffer onnavolgbaar. Verdachte zei dat hij ‘kassa ging maken’. Hij wilde binnen 2 jaar ‘aan het strand liggen’.” En van het geld dat op haar rekening terecht kwam, moest ze weer dingen betalen en geld pinnen om aan verdachte te geven.
Uiteindelijk deed het slachtoffer aangifte. Het Openbaar Ministerie acht de verklaringen die ze heeft afgelegd als betrouwbaar. Ze zijn consistent en gedetailleerd. De officier van justitie tijdens het slot van de motivering van de strafeis vandaag voor de rechtbank in Arnhem: “Hier is sprake van een misdrijf dat de menselijke waardigheid ten diepste aantast. Het heeft ernstige en langdurige gevolgen voor een ieder die daar slachtoffer van wordt. In deze zaak is extra kwalijk dat slachtofferschap is ontstaan terwijl het slachtoffer zich gedurende lange tijd in een zeer onveilige omgeving, zonder uitweg bevond.”
Het OM rekent het verdachte zeer zwaar aan dat hij het slachtofferschap bagatelliseert en zich niet realiseert wat de gevolgen van zijn handelen waren. Omdat bij verdachte meerdere stoornissen zijn geconstateerd, vordert het OM naast de gevangenisstraf ook langdurige behandeling en begeleiding, om tot een lager recidiverisico te komen.