ARNHEM - 'Een verschrikkelijk traumatiserende dag’, zo kenschetste de officier van justitie vandaag voor de rechtbank de gebeurtenissen op 12 maart 2023. Die dag werd acteur Bas Muijs onder valse voorwendselen naar een woning in Arnhem gelokt en daar beschoten met een spijkerpistool.


De hoofdverdachte, een 41-jarige man uit Arnhem, had verteld dat het de laatste wens van zijn terminaal zieke moeder was om de acteur te ontmoeten. Eenmaal in de woning werd de acteur in een wurggreep gehouden en geslagen door de man. Ook verscheen daar de medeverdachte, een 33-jarige vrouw. Tegenover de politie heeft het tweetal verklaard dat zij handelden uit wraak, voor een vermeend zedendelict uit het verleden.

Het slachtoffer werd in de woning gedwongen om voor camera een schuldbekentenis af te leggen. De hoofdverdachte dreigde dit filmpje te verspreiden, tenzij het slachtoffer een flink geldbedrag zou betalen. De hoofverdachte heeft ook met een spijkerpistool, aangedreven door een compressor, op het slachtoffer geschoten.

Het slachtoffer wist zelf een einde aan de situatie in de woning te maken door te doen alsof hij een hartaanval kreeg. Hij is in zijn eigen auto door de hoofdverdachte naar het ziekenhuis gebracht. Daar slaagde hij erin om het personeel duidelijk te maken dat hij in een zeer benarde situatie verkeerde. De politie werd gewaarschuwd, die de hoofdverdachte op de parkeerplaats aantrof. De man had de banden van de auto van het slachtoffer lek gestoken en was bezig de sporen in de auto te wissen. Een getuige vertelde de politie dat hij op de parkeerplaats was aangesproken door de verdachte, die hem foto’s van de mishandeling liet zien.

De vrouw, die een dag na het incident werd aangehouden, staat terecht voor schuld aan wederrechtelijke vrijheidsberoving met zwaar lichamelijk letsel ten gevolg. Volgens het OM wist de vrouw dat de acteur naar de woning gelokt zou worden. Maar er is geen bewijs dat zij wist wat daar zou gaan gebeuren. Ook is er geen bewijs dat de vrouw actief heeft deelgenomen aan het geweld of de afpersing. Desalniettemin is haar rol zeer kwalijk, aldus de officier van justitie, omdat zij niet ingegrepen heeft. Tegen de vrouw werd een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden geëist, met een proeftijd van twee jaar. Ook vroeg de officier van justitie een contactverbod met het slachtoffer gedurende drie jaar.

Voor de man is alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend, aldus de officier van justitie. ‘’Het slachtoffer heeft verklaard dat hij doodsangsten heeft uitgestaan. Als je beschoten wordt met spijkers van 5 centimeter, mag je inderdaad voor je leven vrezen.’’ Volgens het OM heeft de man bewust het risico aanvaard dat het slachtoffer door het geweld zou komen te overlijden. Dit is ten laste gelegd als een poging doodslag. Daarnaast wordt hem een poging afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving ten laste gelegd.

Beiden verdachten hebben volgens de officier geen moment stil gestaan bij de blijvende impact van hun handelen op het leven van het slachtoffer. ‘’Een gebeurtenis als deze zou op ieder slachtoffer veel indruk maken. Maar de meeste slachtoffers kunnen een dergelijke ingrijpende gebeurtenis binnen hun eigen, vertrouwde kring verwerken. In dit geval kon dat niet. De media besteedde er veel aandacht aan en keek bij wijze van spreken over de schouder van het slachtoffer mee. Ik kan me voorstellen dat dit van invloed is geweest op het verwerkingsproces’’, aldus de officier van justitie.

De hoofdverdachte pleegde het feit onder invloed van diverse middelen en is volgens de deskundige verminderd toerekeningsvatbaar. Alles afwegende vindt de officier van justitie voor hem een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk passend. Tijdens de proeftijd van drie jaar zouden bijzondere voorwaarden moeten gelden, zoals ambulante behandeling voor zijn verslavingsproblematiek en een contactverbod. Daarnaast wil het OM als bijzondere voorwaarde dat verdachte de politie in de gelegenheid stelt om het filmpje van de poging afpersing – dat volgens verdachte nog in de cloud staat - te verwijderen.