BARNEVELD/EDE - “Dit zijn strafbare feiten die onder de huid kruipen, die raken aan iets fundamenteels, namelijk het vertrouwen dat burgers -en in het bijzonder kwetsbare ouderen- in onze samenleving en de rechtsstaat hebben, in de politie die hen hoort te beschermen. Nepagentenfraude is laf, het is gewetenloos en trekt een diep spoor van vernieling.”

Dat zei de officier van justitie vandaag tijdens de motivering van de strafeisen tegen drie verdachten die volgens het Openbaar Ministerie hun slachtoffers oplichtten door zich voor te doen als politieagenten. Het OM neemt verdachten dat handelen uiterst kwalijk: “Deze vorm van georganiseerde criminaliteit heeft een maatschappij-ontwrichtend karakter: kwetsbare ouderen verliezen hun geloof in onze rechtshandhavers, en daarmee hun vertrouwen in de rechtsstaat. De verdachten hebben dat juist dat vertrouwen op slinkse, berekende en ronduit laffe wijze misbruikt met een spoor van vernieling tot gevolg”, aldus het OM.

Een woning in Hilversum fungeerde als een zogenaamd ‘callcenter’. Vanuit deze locatie belden, zo luidt de verdenking, verdachten met behulp van zoekslagen op de site de telefoongids.nl hun oudere slachtoffers op. Ze richtten zich daarbij op vaste telefoonaansluitingen, omdat met name ouderen nog vaste aansluitingen hebben.

In twee dagen tijd (op 30 en 31 oktober 2024) maakten ze twaalf slachtoffers, in Barneveld, Ede en Amersfoort. In elf gevallen bleef het bij een poging tot oplichting van een slachtoffer, maar in één geval zijn bankpassen buitgemaakt bij een 81-jarige vrouw. Met die gestolen pinpassen is vervolgens 590 euro opgenomen.

“Overduidelijk vertrouwde zij de stem aan de telefoon”, vertelde de officier van justitie vandaag voor de meervoudige kamer in de rechtbank in Zutphen. “En ze vertrouwde vervolgens de persoon die aan de deur kwam. En met dat vertrouwen gaf zij haar waardevolle spullen mee. Niet omdat ze naïef is, maar omdat ze gelooft in de rechtsstaat en in de politie als de rechtshandhaver.”

Een 19-jarige verdachte uit Almere werd op 31 oktober aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Hij belde slachtoffers, zocht telefoonnummers op en stuurde een audiobericht met instructies naar een mededader die als nepagent aan de deur ging. Voor zijn aansturende rol eist het OM vandaag een gevangenisstraf van 28 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De andere twee verdachten, twee personen uit Hilversum van 19 en 21, hebben na de aanhouding 31 oktober 51 dagen in voorlopige hechtenis gezeten. Voor hun rol in de gepleegde feiten eist het OM gevangenisstraffen van 24 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 18 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk).

Het OM legde de rechtbank tevens voor om verder te kijken dan alleen een juridische beoordeling: “Dit zijn strafbare feiten die raken aan de kern van ons rechtssysteem. Ouderen vertrouwen op bescherming van de rechtsstaat en de rechtshandhavers. Wanneer dat vertrouwen doelbewust wordt misbruikt door verdachten die zich voordoen als politieagent, dan raakt dat aan de kern van wie wij zijn als samenleving.”