Oplichting
De man deed zich voor als (eigenaar van) een betrouwbaar kozijnen- en bouwbedrijf. Hij incasseerde aanbetalingen, maar bestelde en leverde vervolgens geen kozijnen en – met een minieme uitzondering – ook geen andere goederen. In plaats van het nakomen van zijn overeenkomsten, vergokte de man een groot deel van de aanbetalingen en besteedde hij daarnaast veel van het aanbetaalde geld aan het leasen van luxe auto's.
Elke keer als de slachtoffers de man om opheldering vroegen, koos hij ervoor om de slachtoffers met uiteenlopende smoesjes aan het lijntje te houden. Intussen hielden de slachtoffers lange tijd hoop dat de man hun kozijnen of andere goederen alsnog zou plaatsen. Wanneer de man zei dat geleverd zou worden, namen de slachtoffers bijvoorbeeld verlof op of regelden zij andere praktische zaken, om vervolgens weer teleurgesteld te worden. De oplichting vond plaats tussen november 2020 en januari 2023.
Vertrouwen geschaad
De oplichting was van grote omvang en had een enorme impact op de slachtoffers, hun partners en gezinsleden. Het vertrouwen dat slachtoffers hadden in de man is door hem keer op keer geschaad. Dit alles rekent het hof de man zwaar aan.
Straf
Het hof ziet reden om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen die hoger uitkomt dan volgens de norm in soortgelijke fraudezaken wordt opgelegd. Hier spelen de omstandigheden een rol dat de man een groot aantal slachtoffers heeft gemaakt (waaronder enkele kwetsbare personen), dit particulieren zijn van wie (relatief) grote bedragen zijn afgepakt, zijn nietsontziende houding jegens zijn slachtoffers, zijn eerdere veroordeling voor het meerdere keren plegen van oplichting en het naast de oplichting plegen van valsheid in geschrifte en medeplichtig zijn aan hennepteelt. Het hof legt een celstraf van 40 maanden op, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren.
Schadevergoeding
De man moet aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen. Het gaat hier om een totaalbedrag van ongeveer 450 duizend euro.