HEERSUM/RENKUM - De rechtbank veroordeelt 3 mannen voor het oplichten van ouderen door bankhelpdeskfraude en het medeplegen van witwassen. Een 20-jarige man uit Heelsum krijg hiervoor 180 dagen jeugddetentie waarvan 136 dagen voorwaardelijk. Een 21-jarige man uit Wageningen krijgt 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 136 dagen voorwaardelijk. Een 20-jarige man uit Renkum krijgt 365 dagen jeugddetentie, waarvan 314 dagen voorwaardelijk. Daarbij krijgen alle 3 de mannen een taakstraf van 200 uur. De rechtbank veroordeelt de 20-jarige man uit Heelsum ook voor diefstal van gereedschappen en een steiger en bedreiging met een mes.

De slachtoffers - die allemaal op leeftijd zijn – werden tussen oktober 2021 en mei 2022 gebeld door een persoon die zich voordeed als medewerker van de bank. Deze zogenaamde medewerker vertelde dat het slachtoffer doelwit was geworden van cybercriminelen. De slachtoffers moesten een app installeren en hun pinlimiet verhogen. Daarna werden de ouderen overgehaald de pincode te vertellen, de pinpas door te knippen en in een envelop te doen en deze in een vooraf doorgegeven brievenbus te gooien.

Lukte het installeren van de app niet, dan kwam iemand anders aan de deur die zich voordeed als een collega van de bankmedewerker. Hij probeerde dan alsnog de app te installeren, de pinlimiet te verhogen en nam de pinpas mee. Daarna nam deze persoon - samen met zijn chauffeur - bij geldautomaten in de buurt met die pinpas (grote) geldbedragen op. Na het pinnen reden zij terug naar Arnhem waar ze het gepinde geld en de pinpas afgaven aan de opdrachtgever. Een deel van het gepinde geld mochten zij houden. Daarna werd in enkele gevallen nog geprobeerd om spullen te bestellen met de gestolen pinpas.

Financiële schade

De rechtbank vindt dit ernstige delicten. Niet alleen bracht dit financiële schade, veel overlast en gevoelens van onmacht bij de slachtoffers teweeg. Maar ook het vertrouwen van de slachtoffers is ernstig misbruikt. Het is extra kwalijk dat juist oudere mensen doelbewust tot slachtoffer zijn gemaakt, vanwege hun grote kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Het deel van de gepinde bedragen dat de mannen mochten houden, hebben zij uitgegeven aan ‘leuke dingen’. Zij hebben kennelijk enkel en alleen gedacht aan hun eigen financiële gewin en zich totaal niet bekommerd om de slachtoffers. Dit rekent de rechtbank hen zwaar aan.

Terugbetalen geld

Naast de taakstraf en de voorwaardelijk celstraf veroordeelt de rechtbank de 20-jarige man uit Renkum ook tot het terugbetalen van een deel van het met de oplichting en diefstal verkregen of witgewassen geld. Dit gaat om een bedrag van ruim 5.000 euro. Dit bedrag is lager dan het bedrag dat hij daadwerkelijk met het delict verdiende, maar de rechtbank houdt rekening met het feit dat een aantal bij de man inbeslaggenomen spullen verbeurd worden verklaard. Omdat de rechtbank de in beslag genomen auto van de 21-jarige man uit Wageningen verbeurd verklaart en deze meer waard is dan de inbeslaggenomen spullen, hoeft hij geen bedrag terug te betalen.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen schadevergoedingen betalen aan de Rabobank. Deze bank compenseerde de meeste slachtoffers. De 20-jarige man uit Heelsum moet ruim 10.600 euro betalen. De 21-jarige man uit Wageningen moet 24.200 euro betalen en de 20-jarige man uit Renkum ruim 55.000 euro. Ook moet deze laatste bijna 50 euro en 100 euro aan 2 slachtoffers betalen voor de kosten die zij maakten.