ARNHEM - Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een 39-jarige vrouw uit Arnhem tot een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging voor een brandstichting waarbij twee personen om het leven zijn gekomen.


Fatale brand

Op 31 januari 2023 ontstond een grote brand in een pand waarbij twee vrouwen om het leven zijn gekomen en een man in het ziekenhuis is behandeld. Ook is door de brand veel schade ontstaan aan diverse panden in de woonwijk aan de rand van het centrum van Arnhem.

Veroordeling door de rechtbank

Op 18 maart 2024 veroordeelde de rechtbank de verdachte tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging. Daartegen is verdachte in hoger beroep gegaan.

Verklaring van de verdachte

De verdachte heeft de woning waar de brand is ontstaan verlaten, vlak voordat meerdere meldingen van een grote brand bij de brandweer binnenkwamen. De verdachte heeft vlak na de brand aan een paar mensen verteld dat ze iets verschrikkelijks had gedaan en dat zij de brand had gesticht. Bij de zitting bij de rechtbank en in hoger beroep heeft de verdachte verklaard dat ze zich pas later kon herinneren dat een van de slachtoffers de brand zelf had veroorzaakt.

Onderzoek naar de psychische gesteldheid

De verdachte is in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Deskundigen hebben geadviseerd dat de verdachte slechts gedeeltelijk toerekeningsvatbaar is omdat er sprake is van persoonlijkheidsstoornissen bij de verdachte waardoor zij bij traumatische gebeurtenissen nauwelijks in staat is haar stress en spanning te reguleren. De verdachte kan daardoor onvoldoende gebruikmaken van haar in aanleg normale intelligentie en oplossingsvaardigheden. Daarnaast is er sprake van fors middelengebruik en een traumatische voorgeschiedenis.

Strafoplegging in hoger beroep

Het hof vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de hiervoor beschreven brandstichting met de dood tot gevolg, één van de zwaarste misdrijven die het Nederlandse strafrecht kent.

Het hof heeft voor de straf gekeken naar het onbeschrijfelijke leed dat de verdachte heeft veroorzaakt, naar de mate waarin zij verantwoordelijk is voor haar gedrag en naar wat er nodig is om te voorkomen dat verdachte in de toekomst opnieuw een strafbaar feit pleegt.

Volgens het hof is bij een dergelijk ernstig feit in beginsel een gevangenisstraf van twaalf jaar op zijn plaats, maar vanwege de psychische problematiek bij de verdachte legt het hof een gevangenisstraf van tien jaar op.

Tbs met dwangverpleging

Daarnaast vindt het hof tbs met dwangverpleging noodzakelijk. Tbs betekent een gedwongen jarenlange behandeling in een gesloten inrichting, waarvan het einde niet is bepaald. De verdachte verzet zich niet tegen behandeling maar had dat willen doen in het kader van tbs met voorwaarden.

Ook moet verdachte de nabestaanden van de slachtoffers schadevergoedingen betalen.