ARNHEM - Een 27-jarige Arnhemse die met een vals zorgdiploma bij verschillende zorginstellingen werkte en tijdens dat werk kostbare sieraden en pinpassen van de bewoners wegnam, hoorde in de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 14 maanden tegen zich eisen, waarvan 7 voorwaardelijk. Ook moet zij, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een geldboete van ruim 8000 euro betalen. De diefstallen vonden plaats in de periode tussen 18 november 2022 en 14 april 2023.


De officier van justitie is duidelijk: ”Lafhartig en schandalig. Hoe haal je het in je hoofd om op zo’n verwerpelijke manier te stelen van mensen die hulpbehoevend zijn? Mensen die slecht zien, mensen die dementerend zijn en mensen die slechthorend zijn. Ik vind de feiten waarvoor we vandaag hier op zitting staan ongekend schandalig.”

Verdachte heeft zich voorgedaan als Verzorgende Individuele Gezondheid en werd als zodanig ingehuurd. Zij bleek niet het diploma te hebben dat daarvoor nodig is maar zij ging, met een vals diploma, wel aan de slag. Zij bekende later het diploma via Snapchat te hebben verkregen. Verdachte werkte onder andere in zorginstellingen in Arnhem, Nijmegen en Wolfheze waar de aangiftes van diefstal zijn gedaan, vaak door de kinderen van de slachtoffers omdat de slachtoffers er zelf niet meer toe in staat waren. Verdachte werkte daadwerkelijk bij de mensen waarvan eigendommen zijn gestolen.

Familieleden van slachtoffers waarvan de pinpas werd gestolen, zagen dat geld van de rekening verdween en dat met pinpas van hun familieleden werd betaald bij verschillende winkels waar zij niet waren geweest. Op camerabeelden is te zien dat verdachte geld pint met de gestolen pinpassen. Bij verdachte thuis werden na een huiszoeking pinpassen en contant geld gevonden. Het OM acht dan ook wettig en overtuigend bewezen dat verdachte schuldig is aan de diefstal van meerdere pinpassen, sierraden en geld. Ook voor oplichting en valsheid in geschrifte is voldoende bewijs.

De officier van justitie wijst erop dat voor dit soort feiten doorgaans flinke gevangenisstraffen worden opgelegd: “Terecht ook. De slachtoffers in deze zaak zijn afhankelijk van verzorgend personeel zoals verdachte. Naast de diefstallen, liegen de valsheid in geschrifte en de oplichting er ook niet om, verdachte was immers niet eens bevoegd om deze zorgwerkzaamheden te verrichten. Dit soort feiten beschadigt het vertrouwen in het personeel in de zorg. Cliënten en hun familie moeten op de professionaliteit van de zorgverleners kunnen vertrouwen.”

Alles overziend eiste de officier 14 maanden cel waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en met aftrek van voorarrest. “Ik wil verder niet onvermeld laten dat de strafeis nog veel hoger was uitgevallen als de vele andere aangiftes die in het dossier zitten ook te bewijzen waren.” Aan de proeftijd van 3 jaar worden als het aan de officier van justitie ligt voorwaarden gekoppeld, waaronder ambulante behandeling van verdachte en medewerking aan schuldhulpverlening.