De man deed zich voor als (eigenaar van) een betrouwbaar kozijnen- en bouwbedrijf. Hij incasseerde aanbetalingen, maar leverde en plaatste vervolgens geen kozijnen of andere goederen. In plaats van het nakomen van zijn overeenkomsten, vergokte de man een groot deel van de aanbetalingen en besteedde hij daarnaast veel van het aanbetaalde geld aan het leasen van luxe auto's.
Elke keer als de slachtoffers de man om opheldering vroegen, koos hij ervoor om de slachtoffers met uiteenlopende smoesjes aan het lijntje te houden. Intussen hielden de slachtoffers lange tijd hoop dat de man hun kozijnen of andere goederen alsnog zou plaatsen. Wanneer de man zei dat geleverd zou worden, namen de slachtoffers bijvoorbeeld verlof op of regelden zij andere praktische zaken, om vervolgens weer teleurgesteld te worden. De oplichting vond plaats tussen november 2020 en januari 2023.
Vertrouwen geschaad
De oplichting was van grote omvang en had een enorme impact op de slachtoffers, hun partners en gezinsleden. Dit bleek ook uit de vorderingen tot schadevergoeding die de slachtoffers tijdens de rechtszaak toelichtten. Het vertrouwen dat slachtoffers hadden in de man is door hem keer op keer geschaad. Dit alles rekent de rechtbank de man zwaar aan.
Valsheid in geschrift en hennepkwekerij
Naast de oplichtingen maakte de man zich schuldig aan valsheid in geschrift om naar eigen zeggen de belastingdruk te verlagen. Verder maakte de man zich schuldig aan het – samen met een ander persoon - plegen van de exploitatie van een hennepkwekerij met 595 planten. Uit politieonderzoek bleek dat de hennepplantage in ieder geval in de periode van 13 september 2022 en 11 januari 2023 was ingericht. Ook had de man ruim 51 kilo hennep in bezit en stal de man een grote hoeveelheid stroom en gas.
Instandhouding drugscriminaliteit
Door zijn handelswijze draagt de man bij aan het in stand houden van het illegale hennepcircuit. Hiervan is bekend dat de grootschalige hennepteelt en de organisatie daaromheen leiden tot grote nadelige gevolgen voor de volksgezondheid en de maatschappij, zoals zware criminaliteit en ondermijning van de samenleving.
Eerder veroordeeld
Uit het strafblad van de man blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor het meerdere keren plegen van oplichting. Volgens de rechtbank past alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf bij de bewezenverklaarde feiten. De rechtbank legt een celstraf van 5 jaar op. De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie.
Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan de slachtoffers van de oplichting en aan het slachtoffer van de diefstal van gas en stroom een schadevergoeding betalen. Het gaat hier om een totaalbedrag van ruim 450 duizend euro.