ARNHEM - De rechtbank veroordeelt 2 vrouwen en 1 man voor hun betrokkenheid bij chantage in de vorm van sextortion (iemand chanteren met naaktbeelden). Een 33-jarige jarige vrouw en een 29-jarige vrouw uit Arnhem moeten allebei een taakstraf van 200 uur verrichten. Een 27-jarige man uit Amsterdam is schuldig aan medeplichtigheid en krijgt hiervoor een taakstraf van 60 uur. De rechtbank spreekt een 28-jarige Arnhemse vrij van medeplichtigheid en witwassen wegens gebrek aan bewijs.


Wat begon als online soft SM (sadomasochisme)-contacten tussen het slachtoffer en de vrouwen van 33 jaar en 29 jaar, ontaardde uiteindelijk in chantage in de vorm van sextortion. Tijdens de SM-contacten moest het slachtoffer seksuele handelingen van zichzelf filmen. De vrouwen bewaarden die filmpjes. Vervolgens dreigden de vrouwen die naaktfilmpjes online te zetten of aan zijn ouders en zijn werkgever te sturen. Daarmee maakten de vrouwen het slachtoffer veel geld afhandig.

Eigen gewin

Er waren geen afspraken gemaakt tussen het slachtoffer en de vrouwen. Het slachtoffer zag tijdens de chantage geen andere uitweg dan maar blijven te betalen. De vrouwen gingen daarbij zeer geraffineerd te werk. Zo werd de schijn gewekt dat de man uit Amsterdam (de vriend van één van de vrouwen) kwaad was op het slachtoffer. Ook maakten ze een conceptbericht dat bestemd zou zijn voor de moeder van het slachtoffer en de vrouwen deelden dit concept met het slachtoffer. Verder maakten de vrouwen het slachtoffer duidelijk dat ze wisten waar hij voetbalde door hem een bericht van zijn voetbalclub te sturen. Dit zorgde bij het slachtoffer voor veel gevoelens van onveiligheid, angst en stress. Ook op zijn familie had de chantage grote impact, zo bleek tijdens de rechtszaak. De vrouwen deden dit allemaal enkel en alleen om het slachtoffer geld afhandig te maken en er zelf financieel beter van te worden.

Zaak verouderd

Volgens de rechtbank rechtvaardigt dit delict een onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank houdt er meer dan de officier van justitie rekening mee dat het gaat om oude zaak en dat de redelijke termijn ruim is overschreden. Daarnaast schat ze de kans op herhaling als laag in, waardoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf volgens de rechtbank niet langer geschikt is. Daarom veroordeelt de rechtbank de twee vrouwen uit Arnhem tot taakstraffen van 200 uur.

Veroordeling voor medeplichtigheid

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Amsterdam voor medeplichtigheid aan de chantage. Hij krijgt een taakstraf van 60 uur. De man krijgt een andere straf dan de twee vrouwen, omdat zijn rol veel beperkter was. Hij stuurde namelijk slechts op 1 dag berichten met een dreigende toon naar het slachtoffer en het slachtoffer maakte 1 keer geld naar hem over.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt een 28-jarige vrouw uit Arnhem vrij van medeplichtigheid. Zij zou haar bankrekening beschikbaar hebben gesteld waarop de geldbedragen werden gestort. Volgens de rechtbank ontbreekt hiervoor bewijs.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de veroordeelde vrouwen een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Het gaat hier om een bedrag van bijna 11 duizend euro. De man moet een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van 150 euro, het bedrag dat het slachtoffer naar hem heeft overgemaakt.