ARNHEM - Het openbaar ministerie eist een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden tegen een 26-jarige man die wordt verdacht van het stalken en bedreigen van een groot aantal medewerkers van Achmea, onder meer in Apeldoorn en Arnhem. Onder Achmea vallen ook Centraal Beheer, Zilveren kruis en Eurocross. “Medewerkers werden op verschillende manieren door deze verdachte geterroriseerd”, aldus de officier van justitie in de rechtbank in Arnhem. “Hij maakte inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer en ging daar heel ver in. Hij dreigde onder andere met martelingen en met seksueel gewelddadige handelingen.”
De verdachte maakte zich tussen augustus 2022 en september 2023 schuldig aan bizar vaak bellen, mailen, reacties plaatsen op sociale media, klachtenformulieren invullen, aanmaken van nepaccounts op naam van medewerkers en sturen van extreem gewelddadige filmpjes. Ook werd hij minimaal twee keer bij een locatie van Achmea gesignaleerd.
De man handelde volgens eigen zeggen uit onvrede over de afhandeling van een schade. De door hem gebezigde beledigende en smadelijke teksten gingen daar echter meestal niet over. Verdachte belde soms honderden keren per dag, waardoor de centrale overbelast raakte. Zeker in het geval van Eurocross, dat onder andere zorg op afstand biedt, konden hierdoor risicovolle situaties ontstaan. Alleenwonende, kwetsbare mensen konden dan bijvoorbeeld de noodknop niet gebruiken als dat nodig zou zijn. Verdachte heeft op momenten zelfs meer dan 300 keer per nacht naar Eurocross gebeld.
Verschillende leidinggevenden bij Achmea verklaarden over de grote impact van het gedrag van verdachte op hun afdeling en hun medewerkers. Zo moesten medewerkers naar hun auto begeleid worden en ontstond er ziekteverzuim. Voor sommigen was persoonsbeveiliging zelfs noodzakelijk. Dit was, naast de impact voor de medewerkers zelf, arbeidsintensief en kostbaar en ging ook ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening.
De intimiderende en bedreigende handelingen van verdachte hebben ernstige gevolgen voor het gevoel van veiligheid van de getroffen medewerkers. De officier van justitie acht een maximale taakstraf in combinatie met een forse voorwaardelijke gevangenisstraf dan ook passend. Hij eiste daarnaast ook een contact- en locatieverbod voor de duur van 5 jaar.