ARNHEM - Vijf militairen in de leeftijd van 24 tot en met 29 jaar, hoorden vandaag werkstraffen tegen zich eisen van 40 tot 80 uur voor bezitten, gebruiken en verstrekken van harddrugs. Tegen vier van de vijf verdachten eiste het OM daarnaast geldboetes variërend van 75 tot 250 euro. De vijf mannen moesten zich vandaag verantwoorden voor de Meervoudige Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem. Zij hadden onder meer cocaïne en MDMA voorhanden. Zij kochten dit voor eigen gebruik, maar ook om te verstrekken aan elkaar. Dit speelde zich met name in 2021 en 2022 af.
De officier van justitie: “Het gaat hier niet om keiharde drugsdealers. Echter, bij Defensie geldt een zero tolerance beleid. Verdachten wisten dit, waren desondanks bezig met het verheerlijken van drugsgebruik. Dat is, zeker voor militairen, zeer kwalijk gedrag.”
In diverse WhatsApp-berichten tussen verdachten onderling, met name in een groepsapp, werden veelvuldig berichten over drugs uitgewisseld. Deze berichten lieten in de visie van het OM geen ruimte voor een andere interpretatie dan dat het over een langere periode steeds gaat over het samen kopen, verstrekken, gebruiken en aanwezig hebben van verdovende middelen.
Volgens de officier van justitie is sprake van medeplegen, waarvoor juridisch gesproken een nauwe en bewuste samenwerking vereist is: “Het gaat hier om een groep militairen, 5 man, die gezamenlijk drugs kochten, aan elkaar verstrekten en dit met elkaar, of soms ieder afzonderlijk, gebruikten. Dat sprake is van medeplegen, blijkt alleen al uit het hanteren van een gezamenlijke WhatsApp groep, die zeer regelmatig als doel had om gezamenlijk drugs te bestellen, aan elkaar te verstrekken en om het gebruik van drugs te bespreken.’’
De verdachten wisten heel goed dat er binnen Defensie een zero tolerance beleid geldt, aldus de officier van justitie: “Het drugsbeleid wordt aan iedereen uitgelegd zodra je maar een voet binnen de deur zet binnen Defensie en het wordt strikt gehandhaafd. Dit gaat over inzetbaarheid, veiligheid, negatieve groepsbinding, verbindingen met criminaliteit en aanzien van het ambt. Verdachten wisten dat ze fout bezig waren, maar dachten alleen aan zichzelf en niet aan anderen, collega’s, het Korps Mariniers of Defensie. Ik merk hierbij op dat drugsgebruik niet alleen Defensie schaadt, maar ook onze samenleving als geheel. Deze strafbare feiten rekent het OM alle verdachten zwaar aan.’’
Verdachten zijn inmiddels allen ontslagen. Tegen vier verdachten werd een werkstraf van 80 uur geëist, één verdachte hoorde een werkstraf van 40 uur tegen zich eisen.