ARNHEM - De gemeente Arnhem lanceert Connect, een nieuwe ontmoetingsplek in het Rozetgebouw, waarmee een belangrijke stap wordt gezet in het creëren van een inclusieve en verbonden stad. Connect geeft een maatschappelijke invulling aan een leegstaand pand in de binnenstad en biedt een plek waar Arnhemmers en nieuwkomers samenkomen om te ontmoeten, leren en samenwerken.

Paul Smeulders, wethouder Vluchtelingen: "Meedoen vanaf dag 1, dat is onze ambitie. Onbekend maakt onbemind, dus is het goed als Arnhemmers elkaar ontmoeten. Daar hoort een plek bij. Het is geweldig dat we straks samen deze mooie plek hebben om nieuwkomers te helpen landen in de stad en hen verder te helpen, of dat nou is in het vinden van werk of het leren van de taal. Met Connect willen we laten zien hoe goed opvang en integratie hand in hand gaan en kunnen we bijdragen aan een inclusieve stad waar iedereen welkom is."

Een bruisend hart voor de binnenstad

In Connect komen leerwerkplekken, het impactrestaurant “A Beautiful Mess” en een ruim meedoen-programma voor Arnhemse nieuwkomers. Daarnaast worden er gegarandeerd een aantal maaltijden verzorgd voor bewoners van de Arnhemse vluchtelingenschepen en andere opvanglocaties die hiervoor naar het Rozetpand komen. De kosten voor deze maaltijden worden gedragen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Door de nieuwe invulling wordt leegstand tegengegaan en behoudt het Rozetgebouw de waardevolle, maatschappelijke rol als laagdrempelige ontmoetingsplek voor alle Arnhemmers.

A Beautiful Mess is een impactrestaurant dat direct voor leerplekken en banen zorgt voor mensen die gevlucht zijn. Met een rol in het restaurant kunnen mensen vanuit een veilige basis ritme opdoen, aan Nederland wennen en doorstromen naar een baan of opleiding. Met vestigingen in Amsterdam en Utrecht hebben zij veel ervaring met de doelgroep.

Meedoen vanaf dag één

Connect bouwt voort op het succesvolle Connect fonds dat in 2023 werd gelanceerd. Hierbij konden Arnhemmers ideeën indienen om inwoners dichter bij elkaar te brengen. Op de fysieke locatie van Connect organiseert de gemeente straks samen met lokale maatschappelijke partners een breed ‘meedoen-programma’. Dit programma biedt taalondersteuning, sociale activiteiten en begeleiding naar werk of vrijwilligerswerk. Zowel nieuwkomers als Arnhemmers worden uitgenodigd om samen te leren en te bouwen aan een hechte gemeenschap. Mensen met een Gelrepas en studenten eten met korting, waardoor Connect toegankelijk is voor iedereen.

Paul Smeulders: “Connect laat zien dat we in Arnhem blijven zoeken naar innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Wij zullen ons blijven inzetten om vluchtelingen ruimhartig op te vangen op een manier die bij en in onze stad past. Bovenop de basisbehoeften en vereisten bij de opvang van vluchtelingen zetten we in op verbinding, ontmoeting en het kunnen meedoen vanaf dag één.”

Samenwerking met het COA

Connect is een resultaat van de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente Arnhem in 2024 met het COA heeft gesloten. Naast het realiseren van 1700 permanente opvangplekken bevat deze overeenkomst afspraken over het bevorderen van ‘samen leven en samen leren’. Connect speelt hierin een centrale rol als ontmoetingsplek en platform voor samenwerking.

Toekomstgerichte aanpak

Met Connect wordt niet alleen invulling gegeven aan maatschappelijke behoeften, maar wordt ook leegstand in de binnenstad aangepakt. Connect start in januari en wordt gefaseerd geopend. De eerste bezoekers van het nieuwe café-restaurant worden in de loop van het eerste kwartaal volgend jaar verwacht. Het project wordt na twee jaar geëvalueerd.