Met de maatregel geeft de gemeente uitvoering aan een belangrijk advies dat vorig jaar door het Burgerberaad Afval was gegeven. Deze burgerraadpleging is in juni 2024 afgerond. Het leverde 28 concrete adviezen op die daarna allemaal zijn getoetst op juridische en praktische haalbaarheid, en op betaalbaarheid. Van de 28 adviezen zijn 24 nu uitgewerkt tot concrete maatregelen en opgenomen in de nieuwe Uitvoeringsagenda Arnhem Schoner 2025-2026.
Samen met inwoners
Wethouder Bob Roelofs (Openbare Ruimte en Afval): ‘De adviezen vanuit het Burgerberaad Afval zijn voor ons als gemeente van grote waarde gebleken. Nieuw beleid is nu echt samen met de inwoners tot stand gekomen. Het is mooi om te zien dat zij een actieve rol kunnen spelen in het bouwen aan een schonere stad. Daarmee wordt de afstand tussen bestuur en samenleving kleiner.’
Overige maatregelen
In de nieuwe uitvoeringsagenda wordt ook gekeken naar manieren om de hoeveelheid bedrijfsafval te verminderen. Er komt daarnaast een proefproject met gratis zakjes voor groente- en fruitafval en etensresten. Bovendien bleek uit het burgerberaad dat behoefte bestaat aan meer informatie en communicatie over het afvalbeleid. Ook hiervoor zijn maatregelen in de nieuwe uitvoeringsagenda opgenomen, onder meer voor de website en de afvalwijzer.