De campagne roept Arnhemmers op zich uit te spreken tegen discriminatie en is bedoeld om de bewustwording te vergroten: jij kunt iets doen, jij kunt het verschil maken als je maar durft. Vooral omstanders kunnen het verschil maken. De titel van de campagne is niet voor niets #Arnhemdurft.
Bij de aftrap op de Arnhemse Rijnkade waren vanmiddag ook jongeren aanwezig die de campagneflyers vanaf de kade meenamen naar verschillende wijken om ook daar de campagne onder de aandacht te brengen.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Martien Louwers, wethouder Inclusie: "Uit cijfers blijkt hoe vaak discriminatie helaas nog voorkomt. Maar ik heb die cijfers niet nodig. Ik hoor de vele verhalen van mensen over hoe zij worden gediscrimineerd. Soms heel subtiel en soms ook recht in het gezicht. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit tegen te gaan. Arnhem is de meest diverse stad in Oost Nederland. Ik ben daar trots op want we hebben daardoor ook een grote diversiteit aan talenten. Het maakt Arnhem tot de mooie stad die het is. Discriminatie is onacceptabel en door er iets van te zeggen laat je weten dat discriminatie niet wordt geaccepteerd. De campagne #Arnhemdurft is een eerste stap om Arnhemmers hiervan bewust te maken."
Durf jij…?
"Hé feestganger, durf jij je vriend erop aan te spreken als hij een tik op m'n bil geeft?" "Ha ondernemer, durf jij je winkel aan te passen, zodat ik ook kan komen winkelen?" "Hoi Klasgenoot, durf jij mij te helpen als ik gepest word met mijn autisme?"Beste cliënt, durf jij mijn kwaliteiten te zien, als advocaat met een hoofddoek?" Dit zijn nog enkele voorbeelden van de 10 vragen die centraal staan in de campagne die onder andere via posters en social media onder de aandacht wordt gebracht. De vragen gaan over verschillende gronden waarop wordt gediscrimineerd: culturele achtergrond, beperking en/of chronische ziekte, seksuele geaardheid, gender, levensbeschouwing. De campagne is een initiatief van de gemeente Arnhem in samenwerking met Vizier (o.a. meldpunt discriminatie). Carla van Dijk, directeur van Vizier, riep de jongeren op discriminatie vooral te blijven melden om op die manier het probleem inzichtelijk te maken en te kunnen aanpakken. Tijdens de aftrap gaven jongeren de tip mee om als meldpunt meer richting de wijken te komen om de drempel voor melden te verlagen.
Inclusief Arnhem
Arnhem is een stad van en voor alle Arnhemmers. Als meest diverse stad van Oost-Nederland streeft Arnhem ernaar dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht culturele achtergrond, levensbeschouwing, beperking en/of chronische ziekte, geslacht, genderidentiteit en -expressie en/of seksuele geaardheid. De ambitie is dat iedereen in veiligheid en vrijheid kan zijn wie hij/zij/hen is. Arnhem is die stad nog niet altijd. Daarom is het voorkomen en tegengaan van discriminatie één van de vijf focuspunten van Inclusief Arnhem, een actieplan om inclusie en diversiteit in de stad te bevorderen.