ARNHEM - Op sportpark Valkenhuizen was het oude zwembad aan vervanging toe. Sinds juni dit jaar is het nieuwe zwembad in gebruik, het bad is aan de voorzijde van de sporthal gebouwd. Een flinke verbetering volgens bewoners. Maar wat te doen met het oude zwembad? Circulair oogsten. Wij slopen niet, wij oogsten.
Een nieuw sportcomplex
Dat het zwembad op het sportcomplex Valkenhuizen aan vervanging toe was, was duidelijk. Ook de energiekosten voor de bestaande sporthallen waren te hoog. De wens van de gemeente en het Sportbedrijf is uitgekomen, éen integraal duurzaam sportcomplex. Dit zijn belangrijke stappen in de klimaatdoelen die er zowel landelijk als lokaal zijn.
Oogsten in plaats van slopen
Circulair slopen is het zodanig slopen van gebouwen dat de grondstoffen die vrijkomen, in andere projecten weer toegepast kunnen worden. Het is een belangrijke schakel in de Circulaire Economie. Bij het oude zwembad Valkenhuizen hebben we de eerste stap vooruit gezet, hier wordt circulair geoogst. Het oude zwembad wordt gedemonteerd, uit elkaar gehaald waarbij materialen en producten vrijkomen. Materialen zijn onder andere beton, glas, hout en metaal. De materialen worden gescheiden ingezameld en gebruikt om weer nieuwe materialen van te maken.
Producten in dit proces zijn onder andere de glijbaan, balustrade, stalen balken, kledingkastjes, kozijnen en deuren. Deze producten worden gedemonteerd en ergens anders weer hergebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de staalprofielen toegepast in de nieuwe sporthal aan de Middachtensingel en een deel wordt gebruikt bij de renovatie van bruggen in Arnhem. Op deze manier hebben meerdere plekken in de stad profijt van circulair oogsten.
Als de sloop is afgerond liggen de zwembaden en de kelders open. Dit wordt gebruikt als waterdepot van ongeveer 5 miljoen liter. In dit depot zal water opgeslagen worden wat van het sportcomplex komt en met dit water worden in droge tijden de sportvelden besproeid zodat dit niet meer met schoon grondwater hoeft te gebeuren (waar ook ons drinkwater van gemaakt wordt). Als het waterdepot klaar is heeft het een betonnen dek waarop een parkeerplaats wordt aangelegd. Zo zal het waterdepot niet storend zijn voor de openbare ruimte en is er weer voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen.
Meer werkgelegenheid
Het circulair slopen is binnen projectbudget uitgevoerd en heeft nog meer voordelen gebracht. Wethouder Circulaire Economie en Sport Jan van Dellen: ‘Ik ben ontzettend blij dat we het oude zwembad een belangrijke functie hebben kunnen geven voor de stad. Zonder dat je het door hebt worden de materialen op meerdere plekken ingezet. We hebben een projectbudget gekregen voor het slopen op een traditionele manier. Dat we samen met ondernemers hebben bereikt dat we nu binnen bestaand budget circulair kunnen slopen maakt mij erg trots. We doen hiermee iets terug voor de stad en zorgen voor een oplossing voor onze schaarse grondstoffen. Daarnaast levert circulariteit meer werkplekken op omdat alles nu netjes en heel gedemonteerd moet worden. Dit vraagt meer inzet. Dit zal zeker niet het laatste circulaire project zijn in Arnhem!’