ARNHEM - Een stedenbouwkundig plan, een omgevingskwaliteitsplan en de plannen voor de verdere invulling van de ruimte in de wijk. Dit staat in het concept-omgevingsplan Schaapsdrift en omgeving dat het college van burgemeester en wethouders van Arnhem vandaag presenteert aan de bewoners en de stad. Dit ontwerpplan is een volgende stap in de ontwikkeling van Schaapsdrift dat onderdeel is van Spoorzone Arnhem-Oost. Het plan wordt nu 6 weken ter inzage gelegd, zodat bewoners en betrokkenen hun mening kunnen geven. Het uiteindelijke besluit ligt bij de gemeenteraad, die in 2025 een oordeel zal vellen.

Het omgevingsplan zet de koers uit voor een wijk die aansluit bij de ambities van Arnhem: een gezonde, groene en verbonden stad. De plannen richten zich op het bouwen van circa 490 nieuwe, duurzame en betaalbare woningen en 5.000 m2 bedrijfsruimte. Ook komen er meer voorzieningen, betere verbindingen met omliggende wijken en een nieuwe invulling van het groen in de wijk, inclusief het herstel van de historische beek.

Cathelijne Bouwkamp: 'Dit is een belangrijke stap voor de toekomst van Schaapsdrift. Met dit plan kleuren we de omgeving steeds meer in. We maken ruimte voor een diverse mix van bewoners, duurzame bouwmethoden en verbeterde leefbaarheid. Het is belangrijk dat iedereen zich hier welkom voelt, van de huidige bewoners tot de toekomstige inwoners en ondernemers.'

Sociaal plan voor huidige huurders en ondernemers

Bij de gebiedsontwikkeling is ook een sociaal plan opgenomen. Dit plan biedt ondersteuning aan huurders van woningen en bedrijfsruimten die niet kunnen blijven of moeten verhuizen. De mensen die hiermee te maken krijgen, worden door de gemeente persoonlijk benaderd om hun situatie en mogelijkheden te bespreken. Zij hoeven hiervoor zelf geen actie te ondernemen. De gemeente streeft ernaar om bestaande karakteristieke panden, zoals de voormalige stoomwasserij, een nieuwe buurtfunctie te geven.

Participatie en inspraak

Het plan is uitgebreid besproken in een participatietraject waarin bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners hun input konden leveren. Dit proces wordt voortgezet tijdens de terinzagelegging. Vanaf vandaag kunnen Arnhemmers zienswijzen indienen, die zullen worden meegenomen in de verdere besluitvorming. Ook wordt op 9 januari 2025 een inloopbijeenkomst georganiseerd voor iedereen die meer wil weten over de conceptplannen van de gemeente.

Besluit bij de gemeenteraad

Na de zienswijzeperiode en eventuele aanpassingen wordt het omgevingsplan aan de gemeenteraad voorgelegd. Naar verwachting zal dit besluit in het voorjaar van 2025 worden genomen. Pas na goedkeuring kan de uitvoering van de plannen starten, waarbij de gemeente samenwerkt met partners zoals woningcorporaties en ondernemers.