Niet wachten op wetswijziging
Om deze uitkering mogelijk te maken, is weliswaar een wetswijziging nodig, maar Arnhem heeft besloten daar niet op te wachten. Dat voorstel heeft het college van B&W naar de gemeenteraad gestuurd.
Gemeenten mogen zelf bepalen welke inwoners aanspraak kunnen maken op de extra toeslag. In Arnhem gaat het om een- en tweepersoonshuishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm en gezinnen met kinderen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm.
Automatisch op de rekening
Wethouder armoedebeleid Ronald Paping: ‘Inwoners die een uitkering via de gemeente krijgen, bijzondere bijstand ontvangen of die een Gelrepas hebben, hoeven de toeslag niet aan te vragen, zij krijgen deze sowieso. De gemeente zorgt ervoor dat zij de toeslag vanzelf op hun rekening krijgen. Bij een snel besluit van de raad, kunnen we in april starten met uitbetalen.’ Van een deel van de inwoners heeft de gemeente de bankgegevens niet; zij worden benaderd zodat het geld op de juiste rekening gestort kan worden. Dan kan de uitbetaling iets later zijn.
Toeslag aanvragen
Inwoners die geen uitkering van de gemeente krijgen, maar wel een inkomen hebben tot 120 of 130 procent van de bijstandsnorm hebben, kunnen de toeslag vanaf 1 mei aanvragen op de webpagina over de energietoeslag. Aanvragen kan het hele jaar, dus tot en met 31 december 2022.
Kosten besparen
De gemeente probeert inwoners met een laag inkomen te ondersteunen waar het kan. Paping: ‘Dat gaat veel verder dan alleen deze energietoeslag van € 800. Bijvoorbeeld door hulp bij geldzorgen of schulden. Daarnaast kunnen ze de hulp van een energiecoach inroepen. Die helpt ze dan om minder energie te verbruiken en zo op kosten te besparen. We hebben diverse regelingen voor huiseigenaren om hun huis te isoleren en zo te besparen. Ook met de corporaties zijn we in gesprek om snel meer woningen te verduurzamen, zodat de energierekening verder omlaag kan.’ Meer informatie daarover is te vinden op de website van Arnhem Aan