ARNHEM - Een nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Arnhem, laat zien dat discriminatie op de particuliere woningmarkt nog altijd op grote schaal voorkomt. Uit het onderzoek blijkt dat makelaars en verhuurders bereid zijn om woningzoekenden te weren op basis van afkomst, seksuele gerichtheid of achtergrond als internationale student. De uitkomsten zijn zorgwekkend en vormen aanleiding voor de gemeente om steviger in te grijpen.

Paul Smeulders, wethouder Wonen: “Dit onderzoek bevestigt helaas wat veel mensen al lang weten: discriminatie bij het zoeken van een woning is nog steeds aan de orde van de dag. Het heeft zich verplaatst van de voordeur naar de telefoon en naar de selectieprocessen. Iedereen moet gelijke kansen hebben op een woning – ongeacht naam, achtergrond of geaardheid. Daarom gaan we als gemeente harder optreden met nieuwe manieren om foute verhuurders aan te pakken in onze stad."

Schokkende cijfers

Het onderzoek, uitgevoerd door bureau RIGO in opdracht van de gemeente Arnhem, laat op indringende wijze zien dat discriminatie op de woningmarkt nog steeds voorkomt. Uit ‘mystery calls’ bleek dat 47% van de makelaars bereid was mensen met een migratieachtergrond te weren, 72% deed dat bij niet-heteroseksuele woningzoekenden en maar liefst 85% bij internationale studenten.

Naast de telefoontesten zijn ook ‘mystery mails’ gestuurd naar verhuurders en makelaars, om te onderzoeken of er sprake is van ongelijke behandeling op basis van de naam van de woningzoekende. Door de resultaten vermoedt het onderzoeksbureau dat discriminatie mogelijk verschoven is naar latere fases in het verhuurproces. Makelaars vragen steeds vaker om persoonlijke informatie, zoals foto’s, nog vóórdat er een bezichtiging plaatsvindt.

Maurits van de Geijn, wethouder Inclusie: “Discriminatie op de woningmarkt is onacceptabel. Iedereen in Arnhem moet gelijke kansen hebben op een thuis, ongeacht naam, afkomst of achtergrond. We willen dat Arnhem een stad is waar iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Daarom roepen we ook huurders en woningzoekenden op om misstanden te melden. Alleen samen zorgen we voor een eerlijke woningmarkt.”

Gemeente Arnhem treedt strenger op

De gemeente Arnhem vindt de uitkomsten onacceptabel en kondigt nieuwe maatregelen aan om discriminatie op de woningmarkt effectiever aan te pakken. Vanaf 2025 voert Arnhem een verhuurdersvergunning in, te beginnen bij de verhuur aan arbeidsmigranten. Verhuurders worden hiermee verplicht tot eerlijke verhuur. Bij misstanden kan de gemeente ingrijpen en boetes opleggen.

Tegelijkertijd krijgt de Huurdersbalie, waar inwoners misstanden kunnen melden, extra ondersteuning om meldingen beter te onderzoeken en juridische hulp te bieden. Ook gaat de gemeente opnieuw in gesprek met brancheorganisaties en grote verhuurpartijen. Eerdere oproepen tot zelfregulering hebben te weinig resultaat opgeleverd.

Meldpunt Foute Verhuurders

Inwoners die vermoeden dat zij ongelijk worden behandeld bij het zoeken naar woonruimte, kunnen terecht bij het Meldpunt Foute Verhuurders, onderdeel van de Huurdersbalie.