ARNHEM - Op last van burgemeester Marcouch zijn opnieuw 2 woningen voor 3 maanden gesloten vanwege overtreding van de Opiumwet. In een woning aan de Forelstraat in Malburgen zijn grote hoeveelheden harddrugs en wapens aangetroffen en in een woning aan het Schipholplein in Elderveld lagen grote hoeveelheden softdrugs en handelsbenodigdheden. Levensgevaarlijk, stelt Marcouch over de drugshandel met de toeloop van criminelen, de ontwrichting van de wijken en het slechte voorbeeld voor de kinderen: ‘woningen zijn voor bewoners die hier leven en opgroeien.’
Het drugpand aan de Forelstraat, waar onlangs brand uitbrak, is dichtgetimmerd nadat burgemeester Marcouch 2 jaar eerder een last onder dwangsom oplegde als voorwaardelijke boete. Toen werden ook al handelshoeveelheden drugs en wapens aangetroffen. Meerdere meldingen hebben nu tot een nieuwe inval van de politie geleid, die grote hoeveelheden harddrugs en tientallen verboden wapens aantrof, waaronder messen, gasdrukpistolen, alarmpistolen, een stroomstootwapen en een boksbeugel. Ook is illegaal vuurwerk gevonden.
Drugspanden
Marcouch dringt voortdurend aan op melden: ‘Hulde aan de melders, wij hebben deze maand nog met 15 gemeenten onder de noemer ‘Samen Weerbaar’ een campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ gelanceerd die aanmoedigt tot melden.’ Uit Malburgen kregen politie en handhavers 164 meldingen en zijn in 4 jaar 34 drugspanden geruimd. In heel Arnhem heeft de politie in de periode 2019-2023 bij elkaar meer dan 250 drugslocaties opgerold, zoals drugslabs, hennepkwekerijen, opslaglocaties en dealpanden. De burgemeester complimenteert de woningcorporaties, agenten en handhavers die de meldingen oppakken en opsporen: ‘Zij sluiten panden om ons te beschermen tegen de gevaren’. Hij hoopt dat de woningen vrij komen voor mensen die hier daadwerkelijk komen wonen.
Dicht
Ook een flatwoning aan het Schipholplein in Ederveld gaat 3 maanden dicht. Door meer dan een kilo softdrugs, voorgedraaide joints, bijna 100 lege flessen lachgas, telefoons, verpakkingsmateriaal en andere attributen voor drugshandel. De sluitingsperiode is nodig om de loop naar het pand te stoppen, herhaling voor te zijn en de rust te herstellen. ‘De overlast voor de buurt telt zwaar’, stelt Marcouch nadrukkelijk over de sluiting om verloedering rond drugspanden te stoppen: ‘Onze opgroeiende kinderen hebben juist een veilige leefomgeving nodig met mensen aan wie zij zich kunnen optrekken, geen straatdealers die op drugspanden afkomen’.
Melden helpt
Meldingen worden nagetrokken, de panden bezocht, de observaties verzameld en de aanzeggingsbrieven laat de burgemeester aan huis bezorgen. Worden woningen gesloten, dan volgt voorlichting voor de omwonenden. Melden kan bij de politie via 0900-8844 en bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000, www.meldmisdaadanoniem.nl. De campagne ‘Samen Weerbaar’ loopt tot het einde van deze maand en is georganiseerd door 15 gemeenten in Gelderland, de politie, het RIEC en andere veiligheidspartners: Samen voor een Veilige buurt | Veilige buurt in Gelderland.