AMSTERDAM - In 2024 heeft Amsterdam 666 leegstaande en 646 illegaal gebruikte woningen vrijgemaakt voor mensen die een huis zoeken. Dit gebeurde op basis van onderzoek, meldingen van bewoners en samenwerking met woningcorporaties. De gemeente handhaaft vooral op excessen, crimineel gebruik, misbruik met overlast, brandveiligheid, onttrekking van woonruimte en de Wet goed verhuurderschap. Het uitgangspunt is dat woningen worden gebruikt om in te wonen, niet om winst te maken.
Intensieve samenwerking met woningcorporaties
De woningnood in Amsterdam is hoog. Het college werkt aan de aanpak van woningleegstand, onder andere door intensiever samen te werken met woningcorporaties om leegstand tegen te gaan. Zo is er onder andere met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) een systeem gemaakt om leegstand sneller te kunnen melden.
Meer meldingen
Amsterdammers maken steeds vaker melding van woonfraude, leegstand of achterstallig onderhoud via de gemeentewebsite: 3.491 keer in 2024. Niet alle meldingen gingen echter over overtredingen. Ook melden soms meerdere mensen dezelfde overtreding.
Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Huurders kunnen sinds 2024 ongewenst verhuurgedrag melden bij een speciaal meldpunt. In 2024 kwamen daar 530 meldingen binnen, vooral over onredelijke servicekosten en intimidatie. Meldingen die niet binnen de Wet goed verhuurderschap vielen, zijn doorgezet naar andere instanties.
Meer sancties en maatwerk
De gemeente geeft overtreders vaker een kans om het probleem zelf op te lossen. In 2024 werden er 226 sancties opgelegd, waarbij het in 138 gevallen ging om een last onder dwangsom (LOD). Een LOD is een herstelsanctie: de overtreder krijgt de kans om de overtreding binnen een bepaalde termijn te herstellen. Gebeurt dit niet, dan moet de dwangsom worden betaald. In totaal zijn er 172 overtredingen door sancties beëindigd.
De gemeente kijkt sinds 2023 beter naar de situatie van overtreders die een boete moeten betalen. Soms past de gemeente maatwerk toe als er persoonlijke en financiële problemen spelen. Het uitgangspunt is dat de gemeente mensen helpt bij het nakomen van de betalingsverplichting: soepel waar het kan, streng als het moet.