ARNHEM - Op 5 mei viert Nederland 80 jaar vrijheid. In Arnhem betekent dat er in de binnenstad tal van bijzondere evenementen plaatsvinden. Naast de Eusebiuskerk, op het vrijheidsterras naast Dudok Arnhem, kunnen geïnteresseerden de hele dag met elkaar aan tafel voor een Vrijheidsmaaltijd. Deze Vrijheidsmaaltijd vormt een moment van samenzijn en heeft als doel om verschillende mensen uit de regio, jong en oud, bij elkaar te brengen. Tijdens een doorlopend en divers programma wordt het gesprek gestart over vrijheid met het centrale thema: vluchten.

Ontmoetingen aan de eettafel

Vrijheidsmaaltijden zijn ontmoetingen met impact: waar vrienden en vreemden aan tafel gaan en verhalen delen. De Vrijheidsmaaltijden zijn er in allerlei vormen en groottes en vinden overal in Nederland plaats. Deze traditie groeit en ieder jaar zijn er meer locaties, in 2025 maar liefst 1.200. In het centrumgebied van Arnhem, rondom de Jonas Daniël Meijerplaats naast Dudok Arnhem, kan men de hele dag door een Vrijheidsmaaltijd genieten met een kopje Vrijheidssoep. De locatie is er een met een geschiedenis: de binnenstad van Arnhem werd tijdens WOII zwaar getroffen waardoor alle inwoners moesten vluchten. Onder de aanwezige zijn onder anderen burgemeester Ahmed Marcouch, Koerdisch kunstenaar en activist voor de vrijheid Dashni Morad, evacuees van de Slag om Arnhem van 1944 en hun families, nieuwe in Arnhem opgenomen vluchtelingen en kok, activiste voor de vrijheid en chef van de Vrijheidssoep 2022: Nadia Zerouali.

Verbondenheid met vluchtelingen

Onder leiding van host Linda Geerdink van Omroep Gelderland worden er tal van gesprekken gevoerd. Dit jaar is gekozen voor het thema 'Vluchten'. Tachtig jaar geleden zorgde het gedeeltelijk mislukken van Operatie Market Garden voor een grootschalige evacuatie. Op last van de bezetter werden de Arnhemmers in 1944 gedwongen hun stad te verlaten. Vandaag de dag kiest Arnhem er juist voor om duizenden vluchtelingen op te vangen. De toenmalige evacuatie in 1944 zorgt voor een enorme verbondenheid met vluchtelingen vanuit huidige conflictgebieden. Naast evacuees van de Slag om Arnhem zijn dit jaar ook de nieuwe Arnhemmers met een vlucht verleden aanwezig op de Vrijheidsmaaltijd.

Doorlopend programma: van modeshow tot speeddaten

Tijdens de Vrijheidsmaaltijd, die doorlopend te bezoeken is van 12:00 tot 21:00 uur, staat er de hele dag lang een bomvol programma klaar voor jong en oud. Om 12:00,14:00, 16:00 en 18:00 uur is er een toost op de vrijheid door burgemeesters en Wethouders van Arnhem. Bij Dudok Arnhem, horecapartner van de Vrijheidsmaaltijd, kunnen bezoekers Vrijheidssoep kopen. De opbrengsten hiervan gaan naar de Voedselbank. Een hoogtepunt is de modeshow van modeontwerpster Mirte Engelhard. Op basis van persoonlijke verhalen over wat oorlog met mensen doet, maakte zij de modecollectie 'Impact of War'.

Het volledige programma is via deze link te vinden.

Geïnteresseerden in de Vrijheidsmaaltijd in Arnhem kunnen zich gratis aanmelden via deze link.

Bijna 150 Vrijheidsmaaltijden in provincie Gelderland

In heel het land vinden verschillende grote en intieme maaltijden plaats. Van sportvereniging tot buurthuis, en van stadsplein tot theater. In de provincie Gelderland alleen al zijn dit er bijna 150. Alle locaties zijn te vinden op de Vrijheidsmaaltijdenkaart.

De Vrijheidsmaaltijden zijn een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Vfonds. Vfonds kan dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij éxtra veel Vrijheidsmaaltijden ondersteunen dit jaar.