ARNHEM - Studenten van het Rijn IJssel wonnen de SMARTCirculair Challenge met hun plan voor het delven en hergebruiken van een oud provinciegebouw. Maandagmiddag 21 juni 2021 kwamen ze langs op het provinciehuis om felicitaties van Jan Markink in ontvangst te nemen en hun plannen uit te leggen. ”De studenten hebben een stedenbouwkundig gedurfd plan gemaakt dat enorm tot de verbeelding spreekt”, aldus Jan Markink.


In de SMARTCirculair Challenge strijden studenten uit heel Nederland met een technische mbo-opleiding om wie het meest CO2-vriendelijke, vernieuwende en circulaire ontwerp bedenkt. In opdracht van provincie Gelderland ging een groep van 26 2e jaars studenten bouwkunde van het Rijn IJssel college aan de slag met Prinsenhof A. Prinsenhof A is een verouderd kantoorpand van de provincie dat weg moet. In plaats van het te slopen, wil de provincie het gebouw uit elkaar laten halen en de onderdelen laten hergebruiken.

Indiana Jones
De studenten van het Rijn IJssel bedachten een plan, genaamd Indiana Jones, om zoveel mogelijk materialen uit het verouderde kantoorpand te hergebruiken. Ze maakten een flexibel, modulair (constructiesysteem waarbij veel onderdelen uitwisselbaar zijn) ontwerp om kantoren en appartementen te maken. Daarnaast hebben ze ook nagedacht over een natuurvriendelijke groene omgeving, aangepast aan de klimaatverandering, op een levendige plek in de stad. Volgens de studenten is circulair bouwen pure noodzaak. “Dat moet wel, anders vernietigen we onze eigen toekomst”, stelt 1 van hen.

Volgens juryvoorzitter Ruud Koornstra waren de studenten van Rijn IJssel de verdiende winnaar: “Dit zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken.”

Aanbesteding hergebruiken Prinsenhof A
Op dit moment loopt er een aanbesteding voor het circulair delven van Prinsenhof A. Het plan van de studenten wordt als inspiratie meegegeven aan de partijen die meedoen. Jan Markink: “Ze laten met hun ideeën zien wat er kan met dit verouderde pand en hoogwaardig hergebruik. Dit werkt inspirerend voor onszelf en de marktpartijen die hiermee aan de slag gaan.”

Circulair in 2050
Nederland wil in 2050 circulair zijn, met gesloten kringlopen waarin grondstoffen opnieuw worden gebruikt en afval niet bestaat.

Met circulaire delven en hergebruik van materialen kunnen we:

  • de milieuschade beperken
  • hebben we minder last van grondstoffenschaarste
  • kunnen we kosten besparen als de prijzen, zoals nu, oplopen

    In de bouw valt heel veel winst te halen. Betonproductie is een van de grootste uitstoters van CO2. Markink: “We steunen deze studenten om nieuwe kennis en ideeën te stimuleren in circulair bouwen. Jongeren hebben een andere kijk op hun omgeving en de bouwsector. Die frisse blikken hebben we hard nodig als we de bouw circulair willen maken.”