GELDERLAND - De subsidieregeling ‘aanleg Agroforestry’ gaat vanaf 2 september 2024 weer open. Agroforestry is het bewust combineren van bomen of struiken met akkerbouw, groente- of veeteelt op 1 perceel. Boeren kunnen zo voedselproductie en meer biodiversiteit samen laten gaan én de zorg voor bomen en water vergroten.


Sinds 2022 maakten zo’n 50 deelnemers gebruik van deze subsidieregeling om bomen en struiken te integreren in hun bedrijfsvoering. Samen legden zij ruim 200 hectare agroforestry aan in Gelderland. Vanwege de vele aanvragen werd in april 2024 het plafond bereikt en sloot de regeling tijdelijk. Vanaf 2 september 2024 staat de regeling weer open voor nieuwe aanvragen. Het subsidiepercentage is hierbij: 60% van de subsidiabele kosten.

Voordelen

De aanleg van schaduwbomen, voederhagen, voedselbossen of strokenlandbouw heeft verschillende voordelen ten opzichte van landbouw zonder bomen of struiken. Ondernemers die de stap al gemaakt hebben, zijn enthousiast. Ze noemen ecologische voordelen, extra inkomsten en dierenwelzijn als redenen om voor deze vorm van landbouw te kiezen.

"Voordelen op de lange termijn"

De meeste boeren zijn nog niet bekend met de voordelen die agroforestry op lange termijn te bieden heeft. Daarnaast vragen aanleg en onderhoud om andere kennis en ervaring. Boeren die met agroforestry aan de slag willen, verdienen daarom een steuntje in de rug.

Harold Zoet
Gedeputeerde Landbouw, Natuur en Stikstof


Naast de regeling voor de aanleg van agroforestry dragen we financieel bij aan het Agroforestry netwerk Gelderland. Zij helpen boeren met het ontwikkelen van hun agroforestryplannen. Ook delen zij kennis én vormen een netwerk van boeren, die bomen en struiken aanplanten op hun voedselpercelen. Agroforestry versterkt de weerbaarheid van het landbouwsysteem. En het geeft boeren een duurzamer verdienmodel. Bovendien leveren ze een bijdrage aan opgaven voor ons water, de bodem en het klimaat.